tisdag, mars 31

APRIL

Så är det sista kvällen i mars och jag konstaterar att jag fick med allt på min marslista och är mycket nöjd med månaden. Känner mig färdig och sjukt peppad på april som är en riktig vårig festmånad!
-
Här är min april lista:
* Titta på Lotta på Bråkmakargatan (Det sänds turligt nog på SVT B om lördagsmornarna)
* Städa och PYNTA - jag älskar påskpynt och pyntar alltid mer till påsk än vid jul..
* Helst hänga upp nya gardiner i stil med de Lotta på Bråkmakargatans mamma hänger upp till påsk. (har aldrig hänt)
* Påskliljor
* Nya vita sneakers
* Vårfina kläder
* Traditionsenligt långfredags häng med gamla kompisgänget (i år med nya ungar)
* Dragéägg - annars kan de va!
* Jesusförvärldengivitsittliv-detroddeattJesusvarborta-gråååååtintemaria-uppståttharJesushurrahurra-Dig vi lovsjungerärar-Jesusisalivetoday-Halleluja!
* Gå på hejdlöst många kalas
* Leta presenter till 3 karlar och en tös - alltid samma visa - Vad köper man till killar???
* Plocka fram stora studsmattan
* Hoppa tills svetten lackar
* Plocka vitsippor till alla rum
* Plocka nässlor och koka soppa
-
Här har ni min april-måste-lista (eller kanske snarare april-önske-lista) saker jag vill få med under aprilmånad för att den ska kännas riktigt aprilig. Roligt och speciellt för i år är att det dessutom under april kommer pluppa ut en liten vårig bebiskusin. Det ska bli mycket roligt, såklart! Så, nu kör vi! April - here we come.

måndag, mars 30

Vemod

Även fast man vet att livet en gång når sitt slut, kommer döden nästan som en chock.
Hur kan någon som nyss var här, plötsligt vara borta?
Även då döden är naturlig, personen är gamal, tiden är kommen, allt går bra och alla säger "Va skönt att... si" och "Va skönt att... så" känner man ändå vemod, saknad och kanske till och med chock.
Vemod är också en av livets passager. Kanske vill man blunda, inte ta in, skaka av sig. Men jag tror vemodet måste få ta plats. Uppleva, utsätta sig för, minnas, glädjas, sakna.
Vemod. Stryka handen över väggar och pelagoner, lukta och komma ihåg. Tänka på allt. Bli tacksam över saknad människas liv. Stanna upp, känna vördnad. Låta vemod och sorg få det utrymme det behöver.
Samlas, prata, minnas, skratta.
Till slut känna glädje och bära med sig, ett minne. Ett ljust och glatt minne över älskad och saknad som nu har det bra.

torsdag, mars 26

Smälta smör

Helgens fynd, en liten gryta att smälta smör, värma barnmat eller koka grötvatten i. 10 kr. Matchar mitt kyckliggula plättjärn från samma affär.

onsdag, mars 25

Bullar i all enkelhet

Som Johanna Westman säger "Ibland måste ens bullhunger stillasmomangen". Så var det för oss i dag när vi kom hem hela familjen kl 15 och var fikasugna men inte hade något fikabröd hemma.
Dessa bullar tar 20 minuter att göra från det att du bestämt dig för att baka tills dess de är färdiga. Inga jästider, ingen knådning, inga pix! Dessutom kan du göra dem precis hur nyttiga eller onyttiga du vill. Fyll dem med vad du har hemma: hackad choklad, russin, smarties, nötter, torkade aprikoser, syltade apelsinskal, blåbär eller vinbär - det mesta går bra.
HASTBULLAR
20-25 st (de är inte lika goda dagen efter, så halvera gärna satsen om ni inte är så många)
5 dl kärnvetemjöl med fullkorn (vanligt vetemjöl går också bra)
1 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
75-100 gram smör eller margarin
1 ägg
2 dl mjölk eller filmjölk
någon av ovanstående fyllningar
pensling: 1 ägg
pärlsocker + ev hackad mandel
Blanda de torra ingrediensena i en skål. Klicka ner matfettet och finfördela med fingertopparna i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt ägg och mjölk/filmjölk och arbeta snabbt ihop till en deg. Blanda i din fyllning och klicka sedan ut i pappersformar eller direkt på bakplåtspappesklädd plåt. Pensla med ägg eller låt bli. Strö på pärlsocker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen 225-250 grader, ca 10 minuter. Ät dem lättsvalnade med kall mjölk. Gärna på trappan ute i vårsolen.

söndag, mars 22

Frikyrkastyle

De som menar kyrkan är oattraktiv har ju inte fattat nånting...
Pingstkyrkokök á 1962 - mer stylisch blir det inte.

lördag, mars 21

Potatiskringlor

ca 30 st
100 g smör
1 ½ dl riven kokt, kallt potatis
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Garnering: pärlsocker
Rör matfettet smidigt och tillsätt de övriga ingredienserna.
Arbeta snabbt ihop degen och forma den till kringlor.
Vänd dem i pärlsocker och lägg dem på plåt.
Grädda 175-200, ca 10 minuter.

måndag, mars 16

Nytillkommet!

Liten brun emaljerad gryta med prästkragar på. Mormor vet hur man handlar hon.. Farmor också för den delen!! Våra ungar har verkligen världensbästa mor- och farföräldrar!!

fredag, mars 13

Fredagsmys

Sådär mina vänner, det var vad jag hade att bjuda på denna vecka i bakandets tecken.
Ett tips på trevligt fredagsmys, eller lördagsgodis kanske, är att smälta några rutor Marabou mjölkchoklad -gärna med någon god smak, mint är gott - i vattenbad och blanda ner puffat ris, klicka ut, låta stelna och äta upp. Har du barn som behöver underhållas är detta perfekt. Bortsett från själva smältningen fixar min storkille alla moment själv, vilket boostar självförtroendet enormt, om man säger så...
Må gott och tack för visat intresse!

Pappa har bakat

Men Svante ska du verkligen inte ha mer rotmos, du har ju knappt ätit något... Lite till bara..
Inte?
Vill du ha en muffins istället?
Åh, DET var gott va..
Ja, det var hemskt va de var goda.. (jag skulle ju spara mig efter gårdagens tårtor o kvällens kompisgemyt, men gubben kan verkligen få till en muffin han, ojojoj)
Oj, var tog den vägen..
Nämen, Svaaaaante var inte ledsen... Vill du ha en till?
Choklad eller äpple?
Oj, vad god...
Ja, smula du lite jag ska bara kolla en grej.. Jag kan ta chokladbiten..
Ojojoj, vad var det nu pappa sa om smulor vid datorn.. Vi skulle ju inte äta här..
Men var inte ledsen nu igen, är du fortfarande hungrig? Jamen ner på golvet, där ligger en halv muffins om du kan pyssla med.. så slipper jag dammsuga...

Smålandskringlor

Jag skulle tro att det finns lika många olika recept på smålandskringlor som det finns kringelbagare i småland. Detta recept har gått i arv i generationer. "Fanns det ett glas sur grädde hemma, frågade jag alltid om jag fick bara kringlor av den" berättade min mans mormor när hon över en kopp kaffe berättade om just dessa trevligheters historia. Sedan skrev hon ner receptet från huvudet på en liten lapp och gav mig. Dessa kringlor skall ätas precis när de svalnat till ett stort glas mjölk.
-
Gammelmormors Smålandskringlor
1 glas (ca 2 dl) gräddfil/filmjölk/creme frasich/utgången grädde eller liknande
50 gram smält smör
1 dl socker
5 dl vetemjöl
2 tsk hjortronsalt
till garnering:
uppvispat ägg
pärlsocker
-
Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör ner gräddfilen (el dy) och det smälta smöret. Tippa ut degen på mjölat bakbord och knåda tills den blivit jämn och fin.
Kavla ut degen till en ca 2 cm tjock rektangel. Måtta sedan ut kringlor liknande de på bilden men hjälp av tex ett dricksglas och en liten kork. Lägg kringlorna på plåt, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 250 grader ca 5 -8 minuter.

torsdag, mars 12

Himmelska Havrecrunchies

"M. WOW!!" Utropade min väninna när vi fikade häromdagen. Och jag kunde inte sagt det bättre själv. Dessa kakor, jag skrivit om dem innan, är riktigt läckra och har sin givna plats på kakbordet! Kombinationen av havre, apelsin och kokos är ljuvlig och kakorna blir sådär härligt sega och alldeles alldeles underbara....
Ut i köket och baka dem bums!
-
Havrecrunchies med kokos och apelsin
200 g smör (öka gärna mängden till 225 så smular de inte så mycket)
4 dl havregryn
2 dl kokos
2 dl mjöl
2 dl socker
1 msk sirap
50 g syltade apelsinskal eller fint rivet skal av 2 apelsiner (jag använde 1 apelsin t 1 ½ sats, toppen)
1 tsk bikarbonat.
-
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret. Blanda samman alla ingredienserna till en smet.
Klä en form med bakplåtspapper och slå kaksmeten i formen, platta till smeten så den blir slät.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter tills den är gyllenrun. Låt svalna och skär den i bitar.
1½ sats blir bra till en långpanna 30 x 40 cm.
Psst. Testa att smula en kaka över drottningsylt och glass.. jag säger inte mer...

onsdag, mars 11

Drottningsylt

Alltså, när jag tänker på hemkokt drottningsylt blir jag knäsvag - det är så exklusivt, ljuvlig och sommrigt att jag blir alldeles vimmelkantig! Och det bästa av allt: DET ÄR JÄTTEENKELT ATT KOKA SYLT!! Kan du koka makaroner kan du koka sylt! Tror du mig inte? Kolla här.
Köp frysta bär i affären, åk hem och koka sylt, vispa grädde, grädda våfflor och bjud hem vänner - jag lovar att du kommer göra succé!
Blir det sylt över kan du hälla den över glassen, smaksätta din milkshake med den eller blanda den i naturell yoghurt och avnjuta den som smoothie till frukost eller mellanmål.
-
DROTTNINGSYLT
500 gram hallon
500 gram blåbär
-
Blanda bären och syltsockret i en gryta och koka upp på svag värme under omrörning.
Koka i 2 minuter.
Ta väck det vita skummet som lägger sig över sylten (om där är något)
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Lantbrödsbullar

Vad vore väl en bakspecial utan ett riktigt bra brödrecept...
Jag väljer ett recept på brödbullar bakat med Kungsörnens Lantbrödsmjöl 4 sädesslag. Detta är ett riktigt nybörjarmjöl som är oerhört tacksamt att jobba med. Degen blir lätt och smidig, vilket gör det är enkelt att få till snygga och proffsiga bullar. Dessutom är mjölet en smakrik blandning av vete, råg, korn, havre, surdegspulver och skållning, vilket ger ett mycket saftigt och gott bröd!


Ett gäng småbullar
25 g (½ paket) jäst, gärna för sötade degar
5 dl ljummet vatten
25 g smör eller margarin
1½ tsk salt
2 msk mörk sirap
750 gram (ca 1,4 l) Kungsörnen Lantbrödsmjöl 4 sädesslag

Smula ner jästen i en degskål.
Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet.
Tillsätt salt och sirap och rör om.
Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått - utan att skaka måttet. Häll ner mjölet lite och lite och arbeta degen kraftigt, ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand, tills den känns smidig. Strö lite mjöl över degen och låt den sedan jäsa övertäckt med bakduk ca 30-40 minuter
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela i småbitar, lite mindre än du vill att dina färdiga bullar ska bli. Forma till små bullar och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk ytterliggare 20-30 minuter.
Dessa bullar tycker jag gör sig bäst om man låter vara som de är, alltså låter bli att sminka med uppvispat ägg och frön. Det ska vara lite lantligt och rufft!
Grädda i 225 grader ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk.

tisdag, mars 10

Skorpor att dryga ut kvällsmaten med

Stunden kring köksbordet tycker jag är väldigt värdefull. Det är där, vid kvällsmaten som hela familjen är samlad och vi har tid att prata med varandra. Först lattjar vi hela familjen, sen brukar killarna smita iväg och kolla på bompa. Då sitter vi kvar en stund, min man och jag och pratar om sånt som har hänt, högt och lågt, roligt eller beklagligt. Och det är just vid de tillfällena, den tiden på dygnet jag skulle vilja ha något att "slänga fram", något att knapra på till eftersnacket.
Utbudet av skorprecept är enormt just nu, men vill man ha en trevlig skorpa som inte är söt o kakig blir det lite värre. Men jag har hittat ett recept som passar oss perfekt! Massa goda saker i smeten och javisst, lite socker, men den behövs så väl då min erfarenhet av osötade eftersnacks är att man lätt brer smör eller honung på för att få det där man vill ha efter maten.
Jag önskar er alla en god och skön gemenskap kring köksbordet!
-
Kvällsskorpor med morot och kanel
5 dl havregryn
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,25 dl strösocker
1 tsk kanel
0,5 tsk salt
150 g morötter (1-2 stycken) fint rivna
2 st medelstora ägg
0,5 dl filmjölk
1,5 msk olja utan smak, typ majs eller rapsolja
-
Sätt ugnen på 225°.
Blanda havregryn, 7/8 av vetemjölet, bakpulver, strösocker, kanel och salt i en bunke. Rör i morötter, ägg, filmjölk och olja.
Blanda ihop till en kladdig deg och lägg den på en mjölad (resterande mjöl) bänk och forma till 3 smala längder som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Ta ut längderna. Låt dem svalna en kort stund. Skär dem med en vass kniv i 1 cm sneda skivor.
Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan upp och fortsätt grädda mitt i ugnen tills de får färg, 8-10 minuter.
Öppna ugnsluckan på glänt, stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar och torka minst 1 timme.
Du får hålla lite koll på dem så de verkligen blir torra - men inte stenhårda (som mina blev då jag lämnade de i ugnen och åkte på hemgrupp...)

Frukostmüsli

Att kroppen och hjärnan behöver energi på morgonen det vet vi allihop. När vi äter frukost stoppar vi ved i karminen som behövs för att hålla värmen uppe hela dagen, alltså energi till hjärnan. Även för fettförbränningens skull behöver vi äta frukost. Utan mat i magen har kroppen igenting att jobba med och måste därför ta av musklerna istället.
Men det spelar ingen roll hur mycket man vet. Hur viktigt det är. För vissa går det bara inte att äta på morgonen. Är du en av dem?
Det finns några knep man kan ta till. Jag tror på att gå in för frukosten. Prioritera den i hushållsekomonin, köpa hem bra och god frukost som lockar till aptit. Frukt är toppen!
Att dela ett äpple i smala skivor och tugga på är rätt bra för då vaknar musklerna i ansiktet till liv, piggar upp och väcker aptiten lite.
Det kan också vara lättare att äta något flytande, typ fil med kanel, eller yoghurt, hellre än en stabbig macka.
Lägg några slantar på en rolig frukostskål - du aaaanar inte hur mycket det gör!
Gör sedan allt du kan för att undvika stress - gör i ordning frukostbordet kvällen innan, så är det bara att sätta sig på morgonen. Tänd gärna ett ljus.
Sen - mitt supertips - Hemmagjord müsli. Det är så otroligt energirikt och hälsosamt. Dessutom är det busenenkelt att göra och så gott att man vill gå och lägga sig på kvällen..

- BARNENS FAVORIT -
en STARTLIKNANDE MÜSLI
4 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
1 dl kruskakli
2 ½ dl kokosflingor
2 dl blandade nötter ( de finns blandade naturella vid naturgodiset)
2 msk matolja
2 msk honung
1 ½ dl vatten
2 dl russin eller torkade aprikoser

Mät upp havregryn, grahamsmjöl, kruskakli och kokosflingor och rör om. Hacka nötterna och blanda ner. Blanda honung med vatten och olja och rör om så att honungen löser sig. Blanda ner i bunken och rör ihop till en smulig massa. Häll ut blandningen på bakplåtspappersklädd långpanna. Rosta müslin i mitten av ugnen i 200 grader i 20-25 minuter, eller tills den blivit frasig. VIKTIGT: Rör om i müslin ofta så att den blir jämt rostad och inte bränns vid. Låt svalna, hacka aprikoserna grovt och blanda ner, eller blanda ner russinen.

Låt gärna müslin stå framme och torka över natten. Förvara torrt och njut tillsammans med yoghurt eller fil. Skiva gärna ner en banan eller lyxa till det med frysta bär. Ljuvlig frukoststund!

måndag, mars 9

Passionerande citronmoussetårta

Denna tårta ätes fryst och smakar ljuvligt vårfriskt av fräsch citronmousse och knaprig mandelbotten. Ett plus är att den dessutom är helt fri från gluten.

Botten:
2 ½ dl mald mandel
3 äggvitor
2 ½ dl socker
Fyllning:
4 dl vispgrädde
Rivet skal av en ½ citron och 2 ½ msk juice
1 dl florsocker
2 äggulor

Garnering:
4 passionsfrukter
Börja med botten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner socker och mandel. Häll i en form med av tagbara kanter ca 25 cm/ diameter. Grädda i 175 grader, ca 25 minuter. Låt svalna helt.
Gör under tiden fyllningen.
Vispa grädden hårt. Vispa ner skal och jucie från citronen, florsocker och äggulorna. Bred ut den goda krämen över kakan i formen. Täck med ett lager plastfolie och ett lager aluminiumfolie och ställ in i frysen minst 4 timmar.
Ta ut tårtan ca 3o minuter före servering och dekorera med köket från passionsfrukterna.
Njut med en kopp kaffe och gott sällskap!

Vårvåfflor till lunch eller brunch

Sådär, efter diverse tekniska problem är vi nu redo att kicka igång BAKSPECIALVECKAN. Först ut är, mars till ära, två varianter på matiga våfflor att äta till lunch eller som en härlig brunch med väninnorna.
SPENATVÅFFLOR
6-8 laggar
4 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
½ dl vetekli
1 tsk bakpulver
100 gram smält smör/margarin
ca 100 gram hackad fryst spetat
2 krm salt
Hetta upp våffeljärnet
Vispa mjölk, mjöl, salt och bakpulver till en jämn smet. Tillsätt de svalnade smöret.
Pensla järnet med smält smör första gången
Vrid ur vattnet ur den lätt tinade spenaten och blanda ner den i smeten.
Grädda våfflorna och lägg dem på galler.
Servera med keso eller cream cheese och lite hackad rödlök
VÅFFLOR MED MOROT OCH ÄPPLE
-BARNENS FAVORIT-
10 laggar
50 gram smält smör/margarin
2 ägg
6-7 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 dl vetekli
2 krm salt
1 stor morot
1 äpple
Smält smöret och låt det svalna.
Skala och riv morot och äpple fint.
Vispa upp äggen i en skål.
Tillsätt hälfen av mjölken samt hela mjölmängden.
Vispa eller rör smetan slät.
Häll i resten av mjölken, salt, matfett, morot och äpple.
Hetta upp järnet och smörj första gången med matfett.
Grädda våfflorna och lägg på galler
Servera med keso och hackad rödlök.

onsdag, mars 4

Burk tavla kant

Vi var ute och körde. Så plötsligt kör J två varv i rondellen, svänger in mot Erikshjälpen (som har öppet onsd o lörd) och säger "Ska du inte in här?!" "Öh, Eh.. Joooo.. Gärna!" Jag trodde tiden då man kunde hitta sånna här fina burkar för 30 kr var förbi... Åh, jag hade fel.
"Den ska jag ha knäckebröd i" sa jag högt för mig själv och gick med bestämda steg och tog den.
Sedan jag fick denna otroligt roliga bonad av min kompis Malin i höstas har jag letar (och köpt fleeeeera) ramar i passande storlek. Och nu ÄNTLIGEN har hittade jag en perfekt! DET var KUL!! Visst är hon duktig! Texten är hämtad från en av, min idol, Johanna Westmans böcker.

Njuta av livet

Jag brinner mycket för att försöka njuta av livet. Att ta tillvara på livet. För livet pågår, och vill jag vara en del av det, gäller det att jag vaknar till!
När jag satte in fjolårets bilder i album förra veckan blev detta extra tydligt. Där radades årets alla händelser upp, stora som små, och jag tänkte: Wow, här pågår ett liv. Detta är killarnas barndom, tiden "när barna var små..." Njöt jag?
NU är tiden då jag är hemma med Svante. Njuter jag av den eller längtar jag efter något annat? NU är marsmånad, njuter jag av det eller längtar jag tills april?

En konkret sak man kan göra för att få ut mesta möjliga av nuet är att leva efter årstiderna. Ok, nu är det mars vad är mars för mig? Hur var barndomens marsmånader? Vad gjorde vi?

Mars för mig är att
* plocka in videkissar
* titta på melodifestivalen
* spela första omgången kubb, trots att det är svinkallt
* första vårgrillningen
* köpa en pensé på torget
* koka drottningsylt
* bjuda hem någon på våfflor med sylt

Ja, så gäller det att jag gör och njuter av alla de där grejerna, så att jag i april sen inte tittar tillbaka och undrar var marsmånad med våfflor o videkissar tog vägen...

tisdag, mars 3

Åh, så goda spår...

Tisdagstemat denna vecka är spår, något passar mig bra eftersom jag ofta syns spana efter sådana. Fast bara spår av nånting gott, förståss. Det gäller att få ut det mesta möjliga av sina godsaker...
Vill ni veta vad som låg på fatet innan? Titta här.

måndag, mars 2

Hemproducerad äkta vara!

Min för hälsan, miljön, plånboken och själen, aktiva dag, började med en rask 30minuters promenad till mataffären. Det var dags att handla för veckan. Jag älskar att fylla kundvagnen med rena råvaror med liten innehållsförteckning, hälsosam mat, och dyr mat som gör att man får en dubbel känsla i magen. Jag syftar på ekologiskt, rättvisemärkt och kravmärkt. Å ena sidan en känsla av godhet, å andra sidan en känsla av dumhet. Att det jag betalar extra för i första hand är den alltid lika ljuvligt tilltalande förpackningen. Blundar och hoppas att det inte är så. Sen åkte jag hem med tre matkassar och kokte drottningsylt på sommarens skatter , strösocker och atamon, samt bakade bröd på ingenting annat än mjöl, jäst, vatten, honung och salt.

Senare satt jag mig ner framför SVTPLAY och kollade på Storforum i en debatt om mat och matindustrin. Otroligt intressant, se det här. Handlar om hur vi mycket råvaran tappar från det att den skördas tills att den hamnar i grytan, och hur många industriella ingredienser man måste tillsätta för att råvaran ska återfå smak, konsistens och form. Och hur storföretag tjänar multum på att vi konsumenter är så lättlurade.

Nej, ska det va ska det va hemproducerad äkta vara! Därför började jag nästan gråta då jag tittade på Bullar av stål på svt 2 19:30. En danska som, om jag förstod det rätt, odlar sitt eget vete, mal det på gården och bakar fantastiskt bröd av det.
Så, en för hälsan, miljön, plånboken och själen aktiv dag!