torsdag, april 29

Välkommen till småbarnslivet, Karl XI


Jag sätter valborgsdegen och nötar in det sista.I morgon är det 7,5 hp historiatenta.


Det är spännande med historia. Som följande händelse t.ex.


Vet ni, Karl XI träffade sin son (Karl XII) först när denna var 4 år. Han hade varit ute på krigsfältet sedan innan prinsen var född. Vid mötet med prinssonen drabbas Kungen av influensa, såsom alla småbarnsföräldrar gör. MEN, denna sjuka var fullständigt främmande för kungen, och Hans Majestät avlider på stört.

Denna högst intressanta historieskildring har mycket att lära, såväl småbarnspappor som stat- och maktpersoner idag, tycker jag.
1.Pappor: det är superviktigt att ni är med från början - annars kanske ni stupar av chocken.
2. Småbarnslivet är inget att leka med och bör därför tas på största allvar.

Nu ska fröken Elli snart gå och lägga sig - anar vagt att det inte kommer någon betydande fråga på Karl XI dödsorsak..

måndag, april 26

Månadens sötsak - Vår

Det börjar dra ihop sig till slutet av april och månadens sötsak är, vår.
Det här är en riktig vårkaka, majkaka. Mamma brukar göra den på de första rabarbern och ta med sig till morgongudstjänsten i skogsbrytet, gökottan. Mygg, gitarrspel, trivsel och appell. Och så kaffet såklart.
Denna kaka är så himla god och den minner liljekonvalj och skolavslutning. Baka den till valborg, vettja.
-
6 ägg
3½ dl socker
6 dl vetemjöl
Rabarber
smör
pärlsocker
-
Detta är också ett hemmabygge recept, men såhär gör du:
Vispa ägg och socker poröst. Rör försiktigt ner vetemjöl och blanda till jämn smet.
Häll smeten i bakplåtspapprat långpanna.
Hacka rabarber och strö över ett jämt laget över kaksmeten. Hyvla med en osthyvel över smör eller margarin, rättså rejält ska det vara. Strö pärlsocker på hela härligheten.
Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 12-15 minuter.
Skär i rutor och ät som den är eller på tallrik med lite lättvispad vaniljvisp.
Ps. Det funkar utmärkt att använda vilken frukt eller bär man vill. Tar du äpplen kan du med fördel dofta över lite kanel för extra äppelkänslan.
Har jag bjudit på dessa innan?
Det här ser väl ut som vilka skorpor som helst, men se dessa är något alldeles extra.
Receptet (som jag redigerat en smula) är en familjeklenod och kommer från min mormor. Skorporna bakar man på kärlek, ägg och socker, rysligt söta och faaaarligt goda.
-
ca 35-40 st delikata nötskopor
-
3 ägg
3½ dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl hasselnötter

Vispa ägg och socker pösigt.
Hacka nötterna grovt.
Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i äggsmeten tillsammans med nötterna. Rör ihop till en småfast deg.
Mjöla ett bakbord och dela degen på 3 och rulla ut till jämna stränger (idag blev det 2½ stänger, du får se själv hur mycket det blir)
Grädda i ugnen 200 grader, ca 15-20 minuter, eller tills de blivit gyllengula. Man kan kolla med en sticka, de ska inte bli något kladd på stickan.
Ta ut stängerna från ugnen och låt svalna under bakduk. Sänk värmen till 100 grader.
Skär stängerna till skorpor, ca 2 cm tjocka och lägg dem på plåten igen med snittytan uppåt.
Torka dem 1-2 timmar, beror på tjockleken, men du ska kunna bryta av dem utan att de är mjuka.
Förvara i burk med lock och avnjut med svalkande saft i solen.

söndag, april 25

Vårvärme

Jag bara älskar kvällar som denna.
-
Tack alla sköna göteborgare för en förträfflig helg förresten. Mellan kalas och firande, såg vi till att hinna med så många av era tips som möjligt och det var jättefint. Aprilsöndag i Slottskogen påminde mycket om valborg i Stadsparken, vilket gjorde mig ömt nostalgisk, moster.

torsdag, april 22

Guldkanter

Det gäller att hitta dem.
En maskros.
Nya gympadojjor. De inhandlades och stod vid fotändan av sängarna i väntan på morgondagens spring. En rättvis kompromiss. Utanför persiennerna, Snö. En fullkomlig tragedi för en yrvaken femåring i pyjamas och gympaskor. Han fick ha dem ändå och jag blev världens bästa mamma.
Vi odlar. Tomat o basilika, som ni ser.
Så har det tillkommit en ny pys i vår vänskapskrets och jag bara njuter.
Guldkanter. De finns överallt och ibland glimmar de till.

onsdag, april 21

Ey, Göteborgare!!

Jag vet att jag har många läsare från Västra Götaland och tänkte därför passa på utnyttja det. Om man är i Göteborg med två små barn en fredag o lördag - vad finns att hitta på?? Alla svar mottages tacksamt, eftersom det verkar som om våren inte kommer att visa sig från sin varmaste sida till helgen, och jag känner på mig att de inte kommer gilla två heldagars shopping precis. Vad har Götet att erbjuda en småbarnsfamilj? Tack på förhand!

söndag, april 18

Havrefrallor med rågkross o morot

Jag har fått dille på hitte-på-recept (nähä). Och har man en bra grund är det ju bara att byta ut, lägga till och låta fantasin flöda.
I går hade jag en intensiv-plugg-dag och i eftermiddagskaffepausen
satte jag en deg till tonerna av Eftermiddagsjazz (igen, jag älskar spotify)
-
Jazziga havrefrallor med rågkross o morot
1 dl rågkross
3 dl vatten
50 gram jäst
2 dl kallt vatten
1½ tsk salt
25 gram margarin
1msk honung eller sirap
1 stor morot
3 dl havregryn
5 dl kärnvetemjöl med fullkorn
4-5 dl vetemjöl special
(eller 9-10 dl vanligt vetemjöl)
Koka upprågkross o vatten, dra kastrullen från värmen och låt svälla i 5 minuter, häll i degbunken och tillsätt kallt vatten, salt, sirap, morot och margarin. Låt bli fingervarmt. Smula ner jästen och rör om så den löser sig.
Häll ner havregryn och kärnvetemjöl och det mesta av vetemjöl specialen. Kör i degmaskin 10 minuter eller knåda för hand. Strö över lite mjöl, lägg på bakduk och låt jäsa 40 minuter.
Tippa ut degen på välmjölat bakbord och dela upp den i 16 bitar. Rulla till bullar och doppa i lite vetemjöl. Lägg på plåt, över med bakhanduk och låt jäsa ca 20 minuter.
Grädda i ugnen, 225 grader, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

torsdag, april 15

Kvällen före...

I morgonbitti är det tid för min första omtenta. Duktiga Ellinor ska skriva omtenta. Åh, så skönt!
-
Samtidigt som jag retar mig på att jag inte får VG på allt, tänker jag på den där kvällen när jag precis börjat skolan igen. Vi var några kompisar som satt vid köksbordet och snackade skola, och jag minns att några liksom sken upp lite när jag fick medge att jag inte alls är någon som passar på högskola, som inte kan med att sitta och plugga, att jag måste nöta nöta nöta för att något ska fastna.
Det fanns visst fler i samma situation.
Men det visar vi helst inte.
Skryter gärna med en tentafest, ett vg eller rekommendation eller så, men om kuggningar och omtentaångest pratar vi inte.
Ändå är det så skönt när någon vågar göra det. Vågar visa sin svaga sida. Det är så skönt när någon bjussar på otillräcklighet. Med det sagt, wish me luck!

Soliga svartrutor

Idag ville jag baka något helt annat, kände mig så trött på det vanliga gamla grådassiga brödet i korgen. Så jag gjorde som på konditori och färgade bullarna med soja. Det gjorde susen och blev lite tjusigt sådär.
-
Två plåtar brödrutor
3 dl vatten
1 dl rågkross
25 gram smör eller margarin
50 gram jäst
2 dl kallt vatten
3 msk collorit soja
1 msk sirap
1 tsk salt
(ev1 dl solroskärnor)
2 dl grovt rågmjöl
5 dl kärnvetemjöl med fullkorn
5 -6 dl vetemjöl special
-
Koka upp vatten och rågkross.
Ta av kastrullen från värmen, lägg på lock och låt krosset svälla i 5 minuter. Häll över det i en degskål.
Smula ner margarinet i degbunken och tillsätt vatten, sirap, salt och soja.
Låt degvätskan svalna till den är fingervarm.
Smula ner jästen och rör om så den löser sig. Häll ev i solroskärnorna.
Tillsätt det grova mjölet och sist specialvetemjölet och knåda ordentligt (ju längre desstu bättre, för hand snackar vi 15-20 minuter). Och ja, degen ser precis ut som... Man får ta det.
Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
Ta upp och knåda den på ett mjölat bakbord.
Dela degen på mitten och kavla ut en rektangel, ca 1 cm tjock. Jämna till kanterna med en kviv så blir det rakt och snyggt, skär degen i rutor, doppa i lite vetemjöl och lägg på bakplåtspapprad plåt. Låt jäsa under bakduk 15-20 minuter. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i 8-10 minuter.
Låt dem kallna på galler under bakduk.

onsdag, april 14

14 april

Idag stod det en skejtare, 20+ framför mig i icakön. Han köpte 2 frallor, kalaspuffar och 1 liter mjölk. Det gjorde min dag.

tisdag, april 13

Anspråkslösa Hasselnötsbröd

De här bröden gör inte så mycket väsen av sig i brödkorgen. Ropar inte "Ta mig. Ät mig" eller så. Men de är rustika, nötiga och, tackvare den långa jästiden, oväntat saftiga. Jag älskar numera långjäsarbröd, det är, paradoxalt nog, smidigt om man är stressad. Bröd som får jäsa långsamt hinner med att utveckla massor av smak, dessutom blir det extra saftigt - även efter några dagar. Man bara sätter en deg (tar 10-15 min) på morgonen innan skolan, låter den stå i kylskåpet tills man kommer hem och bakar ut den (6 minuter) timmen före kvällsmat. Tjoff in i ugen och efter 30 är allt klart.

2 brödlimpor
1 pkt jäst
5 dl kallt vatten
½ dl olja
2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
(eller 4 dl av någotdera)
ca 8 dl vetemjöl special
1 dl grovhackade hasselnötter
Smula jästen i en degbunke. Häll på vatten, olja och salt och rör om tills jästen löst sig. Arbeta in de grova mjöl sorterna, nötterna och sist vetemjölet. Har du maskin är det toppen, då kör du den ca 10 minuter. Arbetar du för hand tar det lite längre tid. Täck bunken med plast och ställ in i kylskåpet 7-8 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela på två och forma till limpor. Detta receptet är ett experiment jag kommit på och denna gången lät jag bröden jäsa 40 minuter på plåten innan jag gräddade dem. Sätt in bröden nederst i ugnen i 250 grader och skruva direkt ner värmen till 200 grader och gräddar dem där ca 35 minuter.

Låt svalna under bakduk.

måndag, april 12

Det här är ljuvligheter


Vårtecken. Det är nu eventuella snapsglas kommer till användning. Äggkoppar går också bra.

torsdag, april 8

Ihållande tidsbrist..

...eller återkommande felprioriteringar?
o
o
Ikväll stoppar jag om växtvärkade ben, drar ut en speta och dricker jäst saft.
Det är vår och snart blir jag full.
Jag är trött, trots solen. Ihållande trötthet. Måste mycket. Ständigt prioritera. Som alla andra. Om fyra år är det påsklov, jullov, sommarlov - jag längtar.

onsdag, april 7

Häng ut idag
m
Ni med tomt, häng ut er tvätt idag.
Häng ut den för oss med våning i stan.
Låt den fladdra i vårblåsten, värmas av solen och ta doft av våt jord och gräs.
Häng ut idag.
Häng ut för mig.
o
oo
o
PS: Ni har väl sett att Elin är tillbaka med en massa gott.