fredag, juni 18

Bröllopsnatt!

Ikväll är det sex år sedan pappa satt i köket och band myrten i min krona och jag inte ville gå och lägga mig (det vill jag iofs inte någon kväll..) Dagen därpå skulle jag nämligen gifta mig med min stora tonårskärlek. Jo, det var faktiskt så. Kanhända tyckte de flesta vi var tokiga - vad vet man om kärlek, vad vet man om livet, när man inte ens fyllt 19 och 21? Varför rusa in i något?
Vi rusade inte, vi hade väntat länge, längre än de flesta innan de flyttar ihop. Och för oss var det så hundra procent på allvar, så riktigt, så verkligt och det enda vi kunde tänka oss för våra liv - att så fort det gavs tillfälle börja leva det tillsammans. Vi började livet tillsammans, och det är en skatt jag inte vill vara utan.
I morgon ska vi fira stort, och kungligt!

Får det lov att va en karamell?

Jag blir som förälskad av tanken på en burk med karameller i skafferiet, på soffbordet eller på skänken. Varför har man inte det längre? För att karaktären blivit sämre hos 2000talets livsnjutare, kanske. Farmor hade och har hårda kameller på soffbordet, som aldrig tar slut i munnen - så det går inte att dölja om man norpar en.
Därför blev jag HEMSKT glad över denna fina gå-bort-present som min vackra svägerska hade med sig igår. Full av ljuvliga pollys. De ska jag plocka fram till fredagsmyset: Får det lov att va en karamell?

torsdag, juni 17

Tre stolar

10 minuter innan barnkalaset for kalaspappa till Erikshjälpen och köpte stolar. Ursnygga, om du frågar mig. På semestern ska de få färg, om det regnar. Inköparn röstar vitt, jag röstar... inte vitt.

torsdag, juni 10

Pyssligt värre...

Fiskedamm. Det är så roligt att göra kalas!
Förresten, idag slog jag personbästa på 8,5 km på 50 minuter. Pappa, Lisa o Lotten är mina morötter.

onsdag, juni 9

Månadens sötsak - Barndomsminnen


Som jag minns det hade vi alltid kakor i frysen när jag var barn. Vi hade frysbox i källaren och där smög vi (förlåt mamma), jag och min bästis, ofta ner och norpade åt oss ett par stycken. Chokladbiskvier - jättegoda djupfrysta. Månadens tema var därför skitkul att genomföra och satt som en smeck. Inspirationen hämtar jag dock inte från källarbusen utan från köksbordet och sommarens barnkalas. Hemmagjorda maränger med glass och chokladsås, kanelbullar och tada - mockarutor! Mammas paradnummer och därför ett starkt barndomsminne. Idag hade vi 19 ljuvligheter bjudna på barnkalas och för mig blev det en riktig nostalgitripp.
o
Mammas mockarutor (fast med mitt recept) 30-35 st
225 gram smör eller margarin
3 ägg
3 tsk vaniljsocker
1½ msk kakao
6 3/4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 1/4 dl mjölk
o
Glasyr:
75 gram margarin eller smör
1-2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3½ dl florsocker
o
Garnering: kokosflingor
o
Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner de torra ingredienserna och varva med mjölk och matfett. Häll smeten i en papprad långpanna 30x40 cm (höga kanter) Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
Låt kakan svalna helt och gör under tiden glasyren. Smält smöret och rör i de övriga ingredienserna. Bred på glasyren på den kalla kakan och strö på rikligt med kokos. Låt glasyren stelna något och skär den sedan i bitar. Ät, njut och frys in överskottet på en gång!

fredag, juni 4

Med dig vill jag leva, all den tid jag har


Jag var på torget tidigt, minns inte hur jag tog mig dit. Solen stod högt på himlen och värmde riktigt trots att klockan bara var 8. Jag var pirrig i precis hela kroppen och kunde inte sluta le. Han mötte upp, vi köpte jordgubbar och bakade tårta. Datumet var inne. Förlovningen. En av de vackraste dagarna i mitt 25åriga liv. Så hundra procent på riktigt.
Sedan dess äter vi alltid tårta 4 juni. Och så kommer vi nog alltid förbli, för det är gott.

torsdag, juni 3

Junikväll

Ja, det var en kväll i juni, då när sommarn är som bäst
och hon dansade med morfar, som hon gillar allra mest.
o
o
Jag insuper sommarkvällen från köket. Det är ljuvlighet tycker jag. Maränger och rågbröd i långpanna.

onsdag, juni 2

Sundglassen

Vi har ny dator och ingenting är som det brukar, inga finprogram är installerade. Som Adobe. Men jag vill ändå så hjärtans gärna bjuda på ett glassigt inlägg, det kan behövas i denna fantastiska sommarvärme.

Två nätta portioner fruktglass:
Hugg en banan i bitar och lägg in i frysen en timme.

Blanda med ett par nävar av de bär som finns kvar i frysen, jag hade vinbär och blåbär kvar. Häll på en skvätt valfri saft eller juice och mixa med en stavmixer till en krämig isglass. Ät meddetsamma! Helt galet gott. Lindrar ömmande tandkött och svalkar överhettade hjärnor.