tisdag, juli 27

25 - det är status


Om man som jag är sjukligt lillgammal och kokar mer saft än dagens 63 åringar, då blir varje år äldre en liten statushöjare. Ett steg närmre allmän stadfästan av ett vuxenskap. Ja, så är det väl för alla unga vuxna som vill bli tagna på allvar och klassade som samhällemedborgare, jämlika generationen över.


Men samtidigt. 25 år. Jag är ju fortfarande bara 19. Jamen, det jag gick igång på för sex år sedsan, är fortfarande det jag ångar igång på. Jag köper fortfarande samma filmjölk och blir lika svag i hjärtat av en nött gammal byrå nu som då. Den kille som gav mig en bred silverring med diamant i mitten på min 15årsdag, är samma kille som i morse kraxade in med bakelse och paket på sängen.


Livet är det samma och nu har jag nog åldern inne att kalla mig, just det, vuxen. Hipp hipp hurra, det är min 25 årsdag i dag!!

måndag, juli 26

Med rumpan i vädret...

Jo, bildera är från ifjol, men det såg på pricken lika dant ut vid köksbordet i kväll så det kändes overkill att förändra..

Jag behöver en bärplockare, så är det bara. Har ni sett - det bara MYLLRAR av bär.

"Blåbär är det bästa, för det är gratis" sa nån klok och förståndig häromdagen och Tack och lov för det!! För allemansrätten
Ungar måste få uppleva sommar i skogen tycker jag, så efter korvstroganoffen bredde vi smörgåsar och packade pakethållarna för att ge oss ut och praktiserade min tes. Och jag upptäckte att inte bara nybörjarpersoner behöver andas skogsluft. Det är nämligen otroligt välgörande för nutidsvuxen att komma ut i naturen och samla in Guds hälsobringande blåguld. Och förresten. En bättre umgängesform får man leta efter. Blåbärsplockning i mulen skogdunge - perfekt tillfälle att stöta livets alla upptåg och dalgångar med någon man tycker om. Medan ungarna leker kojja. Eller sover.

Kul att veta: Blåbärens kraftiga blå färg, rik på antioxidanter, stärker både syn och minne. De färska och frysta hjälper dig att hålla magen igång, medan kokta och torkade fungerar tvärtom.
1 dl blåbär om dagen stärker dig och hjälper immunförsvaret att hålla bakterier och och virus på behörigt avstånd. Mot stress hjälper dock bara själva plockningen. Så en kombo är att rekommendera! Källa här:

torsdag, juli 15

I jordgubbslandet

Att plocka jordgubbar är ett riktigt sommarmåste för mig. Häromkring lyser självplockningsställena med sin frånvaro, men i Skåne och på Öland finns det gott om det. Jag brukar plocka 12 liter ungefär, men det börjar bli lite snålt så i år satsade jag på 20. Det blev 32... 16 kg antioxidantbomber att koka sylt, saft och kräm på. Så plockade jag rabarber att blanda i saften. Och fläder. Och dill. Jag älskar livet och jag älskar sommaren.

onsdag, juli 14

Smultronställe


Jag är född på ett smultronställe. Underbart gott. Det tycker även nästa generation. O vovven.

En melon i skuggan

Melon i skuggan under rosenbusken, det finns sämre ställen att äta mellanmål på...

söndag, juli 11

Mandelkubb


Idag är det min namnsdag och då måste man såklart fira! Eftersom det inte funkar så bra att jäsa bulldeg i denna högtrycksvärme tog jag tillfället i akt att prova på en kär favorit, utan jäsning, mandelkubb. 7 resor godare än de köpta - och suuuuperenkla att få till. Här har ni receptet:
-
20 - 25 stycken
100 gram smör eller margarin
1 ½ dl socker
5-10 bittermandlar (jag tog 9)
1 ägg
2 dl gräddfil
2 tsk hjortronsalt ELLER 4 tsk bakpulver (de blir mer typisk mandelkubbkonsistens med hjortronsalt)
5½-6 dl vetemjöl
-
Till garnering: pärlsocker och ev hackad sötmandel.
-
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv bittermandlarna fint på rivjärn.
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägg, gräddfil, mandeln och mjölet blandat med hjortronsalt/bakpulver. Rör ihop till en deg. Är den för lös, min blev det, hivar du bara i lite mer mjöl tills degen går att arbeta med. Hiva ut degen på mjölat bakbord och forma till en rund längd. Skär 20-25 skivor och forma eventuellt lite mandelkubbaktigt. Lägg på papprad plåt, pensla med vatten och strö över pärlsocker och eventuellt hackad sötmandel.
Grädda i ugnen ca 10-15 minuter eller till de fått gyllene färg.

lördag, juli 10

Hönökonferensen

Vi har varit på semester. Ett blåmulet västkusten blev vårt hem för en vecka, och eftersom vi råkade vara där just under Veckan med stort V, under hönönkonferensen som är en kristen konferens, passade vi självklart på att gå på barnmötet BRAKFESTEN i storta tältet på Hönö. BRAKKUL och sååå nostalgiskt att återuppleva barnmöteslivet igen - ni vet jag har, tillsammans med ett eminent team rest runt på landets konferenser och hållt barnmöte så det stod härliga till. Men nu fick vi alltså vara åhörare, och det var inte så dumt det!

torsdag, juli 1

Sommarkök

Ligger raklång på kökssoffan. Det känns som på landet. Jag tittar på mina fina djupröda rosenknoppspelagoner jag köpte på torget igår och som nu trängs på fönsterbrädan. Ur datorn på köksbordet ljuder tårdrypande sommar i p1. Min kopp kamomill är tom och på botten ligger smulorna från skopran. Och trots solbruna axlar och jordgubbar i magen, känner jag nu för första gången i år - nu är det sommar.
Sommarprat, jag älskar något så otroligt den formen av inlärning och underhållning. Och jag sluter ögonen och önskar att jag, under mitt liv, kommer leva så, att jag skulle kunna hålla en timmes givande sommarprat, utan vidare. Det är min sommarönskan och hälsning från köket. Tills vi ses igen, sköt om er - och GLAD SOMMAR!!