söndag, maj 9

Kall blomstertid nu är

Man hörer fåglar sjunga med många handa ljud,
skall icke då vår tunga lovsäga Herren Gud?
Min själ upphöj Guds ära, stäm upp i glädjesång
till den som vill oss nära och fröjdas på en gång.

O Jesus, du oss frälsar, du är de svagas sköld.
Dig glädjesol vi hälsar, Värm upp vårt sinnes köld.
Giv kärlek år det hjärta som ingen kärlek får
Vänd bort all sorg o smärta, du vän som allt förmår.
o
Jag plockar nässlor, hackar och fryser in.

onsdag, maj 5

Vårruset!

En av de absolut vackraste kvällarna på länge, i alla fall den bästa denna veckan. Igår haglade det busväder och ikväll sken solen. Gud är god! Växjö visade sig från sin allra hurtigaste sida. Åh, va roligt det var!!
Är det någon av er som sprang ikväll som vet hur många minuter det var mellan starterna?
Hade sett framför mig en riktigt rosig vinnarbild med medalj och nummerlapp, men ni ser det i huvudet va!? Min manliga lilla hejjarklack kunde inte läsa mina tankar.
Man mår verkligen bra av att röra på sig!

måndag, maj 3

Söndagsnöje

Efter Gudstjänsten igår tog vi bilen och körde på en söndagsutflykt i det fina vädret.

Väldigt bråkmakargatan. Vi hade fikakorg (kylbag) med oss och och åtnjöt, vid en husvägg i Småland, årets första utomhusfika . Natten till söndagen drömde jag om ett kompispar (El+Po) som bjöd på kalas och hade bakat 7 sorters kakor och en helt otroligt god tårta, som de (han) själva var övertygande nöjda med.
Så när Svante vaknade vid 5:30snåret var jag helt vansinnigt baka-peppad att vi satte igång meddetsamma, Jitterbuggare och tigerkladdkaka. Ja, grannarna, det var vi som vispade äggvita kl 7... Sorry.

torsdag, april 29

Välkommen till småbarnslivet, Karl XI


Jag sätter valborgsdegen och nötar in det sista.I morgon är det 7,5 hp historiatenta.


Det är spännande med historia. Som följande händelse t.ex.


Vet ni, Karl XI träffade sin son (Karl XII) först när denna var 4 år. Han hade varit ute på krigsfältet sedan innan prinsen var född. Vid mötet med prinssonen drabbas Kungen av influensa, såsom alla småbarnsföräldrar gör. MEN, denna sjuka var fullständigt främmande för kungen, och Hans Majestät avlider på stört.

Denna högst intressanta historieskildring har mycket att lära, såväl småbarnspappor som stat- och maktpersoner idag, tycker jag.
1.Pappor: det är superviktigt att ni är med från början - annars kanske ni stupar av chocken.
2. Småbarnslivet är inget att leka med och bör därför tas på största allvar.

Nu ska fröken Elli snart gå och lägga sig - anar vagt att det inte kommer någon betydande fråga på Karl XI dödsorsak..

måndag, april 26

Månadens sötsak - Vår

Det börjar dra ihop sig till slutet av april och månadens sötsak är, vår.
Det här är en riktig vårkaka, majkaka. Mamma brukar göra den på de första rabarbern och ta med sig till morgongudstjänsten i skogsbrytet, gökottan. Mygg, gitarrspel, trivsel och appell. Och så kaffet såklart.
Denna kaka är så himla god och den minner liljekonvalj och skolavslutning. Baka den till valborg, vettja.
-
6 ägg
3½ dl socker
6 dl vetemjöl
Rabarber
smör
pärlsocker
-
Detta är också ett hemmabygge recept, men såhär gör du:
Vispa ägg och socker poröst. Rör försiktigt ner vetemjöl och blanda till jämn smet.
Häll smeten i bakplåtspapprat långpanna.
Hacka rabarber och strö över ett jämt laget över kaksmeten. Hyvla med en osthyvel över smör eller margarin, rättså rejält ska det vara. Strö pärlsocker på hela härligheten.
Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 12-15 minuter.
Skär i rutor och ät som den är eller på tallrik med lite lättvispad vaniljvisp.
Ps. Det funkar utmärkt att använda vilken frukt eller bär man vill. Tar du äpplen kan du med fördel dofta över lite kanel för extra äppelkänslan.
Har jag bjudit på dessa innan?
Det här ser väl ut som vilka skorpor som helst, men se dessa är något alldeles extra.
Receptet (som jag redigerat en smula) är en familjeklenod och kommer från min mormor. Skorporna bakar man på kärlek, ägg och socker, rysligt söta och faaaarligt goda.
-
ca 35-40 st delikata nötskopor
-
3 ägg
3½ dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl hasselnötter

Vispa ägg och socker pösigt.
Hacka nötterna grovt.
Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i äggsmeten tillsammans med nötterna. Rör ihop till en småfast deg.
Mjöla ett bakbord och dela degen på 3 och rulla ut till jämna stränger (idag blev det 2½ stänger, du får se själv hur mycket det blir)
Grädda i ugnen 200 grader, ca 15-20 minuter, eller tills de blivit gyllengula. Man kan kolla med en sticka, de ska inte bli något kladd på stickan.
Ta ut stängerna från ugnen och låt svalna under bakduk. Sänk värmen till 100 grader.
Skär stängerna till skorpor, ca 2 cm tjocka och lägg dem på plåten igen med snittytan uppåt.
Torka dem 1-2 timmar, beror på tjockleken, men du ska kunna bryta av dem utan att de är mjuka.
Förvara i burk med lock och avnjut med svalkande saft i solen.

söndag, april 25

Vårvärme

Jag bara älskar kvällar som denna.
-
Tack alla sköna göteborgare för en förträfflig helg förresten. Mellan kalas och firande, såg vi till att hinna med så många av era tips som möjligt och det var jättefint. Aprilsöndag i Slottskogen påminde mycket om valborg i Stadsparken, vilket gjorde mig ömt nostalgisk, moster.

torsdag, april 22

Guldkanter

Det gäller att hitta dem.
En maskros.
Nya gympadojjor. De inhandlades och stod vid fotändan av sängarna i väntan på morgondagens spring. En rättvis kompromiss. Utanför persiennerna, Snö. En fullkomlig tragedi för en yrvaken femåring i pyjamas och gympaskor. Han fick ha dem ändå och jag blev världens bästa mamma.
Vi odlar. Tomat o basilika, som ni ser.
Så har det tillkommit en ny pys i vår vänskapskrets och jag bara njuter.
Guldkanter. De finns överallt och ibland glimmar de till.

onsdag, april 21

Ey, Göteborgare!!

Jag vet att jag har många läsare från Västra Götaland och tänkte därför passa på utnyttja det. Om man är i Göteborg med två små barn en fredag o lördag - vad finns att hitta på?? Alla svar mottages tacksamt, eftersom det verkar som om våren inte kommer att visa sig från sin varmaste sida till helgen, och jag känner på mig att de inte kommer gilla två heldagars shopping precis. Vad har Götet att erbjuda en småbarnsfamilj? Tack på förhand!

söndag, april 18

Havrefrallor med rågkross o morot

Jag har fått dille på hitte-på-recept (nähä). Och har man en bra grund är det ju bara att byta ut, lägga till och låta fantasin flöda.
I går hade jag en intensiv-plugg-dag och i eftermiddagskaffepausen
satte jag en deg till tonerna av Eftermiddagsjazz (igen, jag älskar spotify)
-
Jazziga havrefrallor med rågkross o morot
1 dl rågkross
3 dl vatten
50 gram jäst
2 dl kallt vatten
1½ tsk salt
25 gram margarin
1msk honung eller sirap
1 stor morot
3 dl havregryn
5 dl kärnvetemjöl med fullkorn
4-5 dl vetemjöl special
(eller 9-10 dl vanligt vetemjöl)
Koka upprågkross o vatten, dra kastrullen från värmen och låt svälla i 5 minuter, häll i degbunken och tillsätt kallt vatten, salt, sirap, morot och margarin. Låt bli fingervarmt. Smula ner jästen och rör om så den löser sig.
Häll ner havregryn och kärnvetemjöl och det mesta av vetemjöl specialen. Kör i degmaskin 10 minuter eller knåda för hand. Strö över lite mjöl, lägg på bakduk och låt jäsa 40 minuter.
Tippa ut degen på välmjölat bakbord och dela upp den i 16 bitar. Rulla till bullar och doppa i lite vetemjöl. Lägg på plåt, över med bakhanduk och låt jäsa ca 20 minuter.
Grädda i ugnen, 225 grader, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

torsdag, april 15

Kvällen före...

I morgonbitti är det tid för min första omtenta. Duktiga Ellinor ska skriva omtenta. Åh, så skönt!
-
Samtidigt som jag retar mig på att jag inte får VG på allt, tänker jag på den där kvällen när jag precis börjat skolan igen. Vi var några kompisar som satt vid köksbordet och snackade skola, och jag minns att några liksom sken upp lite när jag fick medge att jag inte alls är någon som passar på högskola, som inte kan med att sitta och plugga, att jag måste nöta nöta nöta för att något ska fastna.
Det fanns visst fler i samma situation.
Men det visar vi helst inte.
Skryter gärna med en tentafest, ett vg eller rekommendation eller så, men om kuggningar och omtentaångest pratar vi inte.
Ändå är det så skönt när någon vågar göra det. Vågar visa sin svaga sida. Det är så skönt när någon bjussar på otillräcklighet. Med det sagt, wish me luck!

Soliga svartrutor

Idag ville jag baka något helt annat, kände mig så trött på det vanliga gamla grådassiga brödet i korgen. Så jag gjorde som på konditori och färgade bullarna med soja. Det gjorde susen och blev lite tjusigt sådär.
-
Två plåtar brödrutor
3 dl vatten
1 dl rågkross
25 gram smör eller margarin
50 gram jäst
2 dl kallt vatten
3 msk collorit soja
1 msk sirap
1 tsk salt
(ev1 dl solroskärnor)
2 dl grovt rågmjöl
5 dl kärnvetemjöl med fullkorn
5 -6 dl vetemjöl special
-
Koka upp vatten och rågkross.
Ta av kastrullen från värmen, lägg på lock och låt krosset svälla i 5 minuter. Häll över det i en degskål.
Smula ner margarinet i degbunken och tillsätt vatten, sirap, salt och soja.
Låt degvätskan svalna till den är fingervarm.
Smula ner jästen och rör om så den löser sig. Häll ev i solroskärnorna.
Tillsätt det grova mjölet och sist specialvetemjölet och knåda ordentligt (ju längre desstu bättre, för hand snackar vi 15-20 minuter). Och ja, degen ser precis ut som... Man får ta det.
Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
Ta upp och knåda den på ett mjölat bakbord.
Dela degen på mitten och kavla ut en rektangel, ca 1 cm tjock. Jämna till kanterna med en kviv så blir det rakt och snyggt, skär degen i rutor, doppa i lite vetemjöl och lägg på bakplåtspapprad plåt. Låt jäsa under bakduk 15-20 minuter. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i 8-10 minuter.
Låt dem kallna på galler under bakduk.

onsdag, april 14

14 april

Idag stod det en skejtare, 20+ framför mig i icakön. Han köpte 2 frallor, kalaspuffar och 1 liter mjölk. Det gjorde min dag.

tisdag, april 13

Anspråkslösa Hasselnötsbröd

De här bröden gör inte så mycket väsen av sig i brödkorgen. Ropar inte "Ta mig. Ät mig" eller så. Men de är rustika, nötiga och, tackvare den långa jästiden, oväntat saftiga. Jag älskar numera långjäsarbröd, det är, paradoxalt nog, smidigt om man är stressad. Bröd som får jäsa långsamt hinner med att utveckla massor av smak, dessutom blir det extra saftigt - även efter några dagar. Man bara sätter en deg (tar 10-15 min) på morgonen innan skolan, låter den stå i kylskåpet tills man kommer hem och bakar ut den (6 minuter) timmen före kvällsmat. Tjoff in i ugen och efter 30 är allt klart.

2 brödlimpor
1 pkt jäst
5 dl kallt vatten
½ dl olja
2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
(eller 4 dl av någotdera)
ca 8 dl vetemjöl special
1 dl grovhackade hasselnötter
Smula jästen i en degbunke. Häll på vatten, olja och salt och rör om tills jästen löst sig. Arbeta in de grova mjöl sorterna, nötterna och sist vetemjölet. Har du maskin är det toppen, då kör du den ca 10 minuter. Arbetar du för hand tar det lite längre tid. Täck bunken med plast och ställ in i kylskåpet 7-8 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela på två och forma till limpor. Detta receptet är ett experiment jag kommit på och denna gången lät jag bröden jäsa 40 minuter på plåten innan jag gräddade dem. Sätt in bröden nederst i ugnen i 250 grader och skruva direkt ner värmen till 200 grader och gräddar dem där ca 35 minuter.

Låt svalna under bakduk.

måndag, april 12

Det här är ljuvligheter


Vårtecken. Det är nu eventuella snapsglas kommer till användning. Äggkoppar går också bra.

torsdag, april 8

Ihållande tidsbrist..

...eller återkommande felprioriteringar?
o
o
Ikväll stoppar jag om växtvärkade ben, drar ut en speta och dricker jäst saft.
Det är vår och snart blir jag full.
Jag är trött, trots solen. Ihållande trötthet. Måste mycket. Ständigt prioritera. Som alla andra. Om fyra år är det påsklov, jullov, sommarlov - jag längtar.

onsdag, april 7

Häng ut idag
m
Ni med tomt, häng ut er tvätt idag.
Häng ut den för oss med våning i stan.
Låt den fladdra i vårblåsten, värmas av solen och ta doft av våt jord och gräs.
Häng ut idag.
Häng ut för mig.
o
oo
o
PS: Ni har väl sett att Elin är tillbaka med en massa gott.

tisdag, mars 30

Jonasdagen

Är du sugen på att baka lite till påsk är dessa chokladkolakakor ett riktigt smarrigt tips! Vi firade Jonas på namnsdagen igår och åt dessa tillsammans med citrontårtan som också är ett friskt och fräscht fikatips såhär års.

Receptet kommer från Anna Bergström.
Ca 30 kakor
100 gram rumsvarmt smör eller margarin
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk siktad kakao
2 dl vetemjöl (+ ev 2 msk extra)
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

Rör smör, socker och sirap riktigt poröst. Det går lätt med elvispens degkrokar eller i matberedare. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner. Du får jobba lite med degen tills allt går samman till en fast och smidig deg.
Dela degen på två, rulla ut till längder och lägg på bakplåtspapprad plåt. Platta till dem rejält och räffla med en gaffel.
Grädda i 175 grader, ca 15-18 minuter. Låt längderna svalna något innan de skärs i sneda bitar. Låt helst kakorna ligga kvar på plåten till de är alldeles kalla. Förvara i en burk i frysen.

lördag, mars 27

Studentens snabbhavrekakor

Det här mina vänner är riktigt studentgodis - billigt, snabbt och fullt av energigivande kalorier. Tja, kanske är energipåflödet inte så långvarigt, men äter man ett par i timmen, håller man blodsockret på stadig nivå.
Kan med fördel ätas med gott samvete både före och efter tenta, och de är lika välgörande om du kuggat som om du klarat det - jag lovar!!
-
Gör såhär: Blandar 3½ dl havregryn med 1½ dl socker. Har du jobbat extra kan du kosta på dig några finhackade hasselnötter att blanda i också. Smält 150 gram smör och blanda till en grynig massa. Smeten är godast, men ska du tvunget baka ut dem klickar du ner smeten i små kakformar, ställer på en plåt och gräddar i ugnen, 175 grader ca 1o minuter. Låt svalna och stelna något innan du vräker i dig.
TÄNK PÅ: Om du lånat dina böcker (av kompis eller bibblan) TVÄTTA händerna efter avslutad fika - stor flottvarning annars!!
-
PS. Bilderna är arrangerade!

torsdag, mars 25

The Power!

Just precis i idag när jag verkligen behövde skriva ut mina tentadokument, händer det som gör att jag blir GALEN - Tekniken strejkar. På pin kiv, skulle jag tro.
I en timme höll jag på, starta om, sätta på, dra ut sladdar och sätta i dem igen. Ingenting funkar.
Så tillslut fick jag nog. När jag stängt av skrivaren för tjugosjunde gången, la jag händerna på den och bad i Jesu namn att den skulle skriva ut. Jag satt på den igen och Tjoff, kickade den igång och spottade ut hela dokumentet i ett nafs. Säg inte att det inte är kraft i Namnet Jesus ;)

måndag, mars 22

Måndagsro

En ny vårduk och några scones. Ibland behövs det inte så mycket.

Vardagens dumheter

Sitter och funderar på varför man inte rättar till småfel precis när man har gjort dem. Nu tex sitter jag och pluggar till fredagens tenta, och så fort det där lilla irriterande röda strecket markerar ett fel går jag snabb tillbaka, suddar ut och skriver om.

Men varför funkar det inte så i verkliga livet, med alla små - men sjukt onödiga - felnickningar och missförstånd man gör och säger jämt.

T.ex. Man möter någon på stan, man vinkar, hejar och går förbi, och när man precis gjort detta ser man i ögonvrån att den andre stannat till. Men man fortsätter ändå att gå, man är ju liksom redan förbli, the moment is gone. Så pinsamt, dumt o nonchalant .

Eller, och detta händer ofta, att jag automatiskt svarar helt irrationellt. Någon säger Tack och jag svarar Hejdå. Någon säger Varsågod och jag svarar Hej. Varför blir det så?

Eller när man säger något som man tror att den andre hänger med på – så GÖR den inte det – utan tittar på en som om man vore från en fjärran planet. Hu.

Och detta då – när smset hamnar fel och en gammal gymnasiekompis som också råkade heta Elin och nu bor i Tjottaheijti skickar tillbaka och skriver att hon tyväääär inte kan komma till helgen. Nä, tack o lov för det! Hu!

Tänk på en hel dag. En hel vecka, så många irriterande röda streck det blir. Den mänskliga faktorn. Och va smidigt det hade varit med en snabbredigering. Klick, klick, klick klart.

Psst. Hoppas det är fler som gör småfel om dagarna, så kanske vi blir kvitt en gång?!

söndag, mars 21

Tillbaks till Ebeneser

Det är något med gamla kapell. Jag blir pirrig i kroppen. Denna händelserika helg avslutades med en liten resa med sånguppdrag till min barndoms gamla kapellkyrka, Ebeneser. Här har vi haft hajk, julfester och gudstjänser, men framför allt: UG (UngdomsGrupp) - varje torsdagkväll innan rederiet! Det var tider. Är det någon mer som gått på UG någon gång, någonstans i världen? Vore kul att veta.

fredag, mars 19

Alltid på väg

Vi är och förväntas hela tiden vara på väg.
Skulle du råka va singel förväntas du träffa partner.
Är ni ihop förväntas ni förlova er.
Börjar mobilen närma sig året (halvåret?) förväntas du köpa en ny.
Har ni inte renoverat om köket än, förväntas ni göra så inom kort.
Har man inte rest på länge förväntas man göra det "Ni måste ju se er om"
Har de unga paret så flyttat ihop, förväntas de få barn.
Har man ett barn förväntas man få två.
Bor man i lägenhet förväntas man titta på hus.
Är man fast anställd på jobbet förväntas man krypa upp till nästa position.
Vi är hela tiden på väg.

Orden är lånade från en pastor som predikade över temat Vem kör egentligen?
Om vi hela tiden är på väg - vem styr? Och när ska vi få tid att ta reda på det?
Jag lämnar frågan fri.

tisdag, mars 16

Blaskexperter!

Jag är så trött på alla hälsosamma vägar och utarbetade strategier till ett sunt och välmående liv.
Jag spyr på rubriker som:
Gå ner 4 kg till sommaren med Dr Åsas frukostrecept
4 steg till fastare hy
Så blir du mer eko - självtest och snabba tips
7 steg till ett piggare liv
Hitta ditt självsäkra jag - experterna visar dig hur
-
Och böcker som:
Lycka nu - en praktisk guide i mindfullness
Bli en vinnare
Konsten att vara sig själv
-
Jag spyr för det är så billigt. Folk tjänar miljontals kronor på vår ohälsa och ständiga strävan efter det perfekta livet. Och vi, dumma fjabbar, tror hela tiden att NU har en sk expert - jodå, det var till och med bild - kommit på DET som ska förändra mitt liv för alltid. Åh, vi känner oss sundare bara av att stoppa ner ner blaskbilagan i korgen, nu ska jag bli smal o fast minsann - Beach 2010, here I come!
-
Men blir vi smalare? Blir vi friskare, fastare, mer ekologiska, lyckliga och självsäkra av alla experternas utarbetade stagegier?
-
Det finns inte 7 snabba steg till ett välmående liv. Livet är så mycket mer komplext än så, vilket gör råden ihåliga, värdelösa och vi känner oss misslyckade och ger upp.
-
Sunt är att tänka själv! Skapa sig en egen uppfattning om vad i hela världen som är sunt för mig. För jag kan lova, om det var GI och ISO igår är det LCHF idag och imorgon ska vi frossa i sockerkaka igen.
Att tillgodogöra sig allas råd om välbefinnande utan att tänka själv tror jag är nerbrytande istället för uppbyggande - Man blir helt knäpp i huvudet. Orkeslös. Var ska jag börja?

Släng blasket där det hör hemma - vi är sunda och kloka nog att tänka själv, eller hur!?

Det ska va fint att leka!

Hemma hos farmor o farfar finns massor av gedigna välhålla finsaker att leka med. Lyllos våra barn. Lyllos mig.

måndag, mars 15

fredag, mars 12

De opärlade bullarnas poesi...

Jag blir rörd var gång vi bakar kanelbullar. Det är så vackert!
Jag minns någon av de första gångerna jag bakade på egen hand. Försökte sno ihop degen sådär snittsigt som mamma alltid gjorde. Men de blev alla så hopplöst misslyckade. Vita, bleka misslyckade deghögar. Men okeydå, de får väl jäsa då, och har jag nu väl bakat ut dem får de väl ha lite ägg och pärlsocker också.
Jag skuffar in dem i ugnen och PANG så händer det. Misslyckade deghögar förvandlas till alldeles fantastiskt vackra kanelbullar. Och jag blir så rörd. Att något så fult kan bli så vackert.
I onsdags svor och förargades mina lärlingar över deras misslyckade snurror.
Vänta bara, de blir jättefina.
"VA? WOW! Har VI bakat de där???"
De opärlade bullarnas poesi.

onsdag, mars 10

Månadens sötsak - småkaka

Uppvuxen i släkt af småkaka, har jag en gedigen receptsamling att plocka ur.
Åh, ni vet vår släkt är känd vida för sina många kalas och frodiga kakfat. Sju sorter, semla och tårta! Jag minns inte exakt hur gammal jag själv var innan jag började baka till mina födelsedagar. 13 kanske. Sen var jag fast! Jag bakade 4, 5 olika (för en 15-åring) avancerade kakor. Mördegsvarianter? Ånä, lager på lager med fyllning emellan, eller liknande skulle det vara. Och så alla allergivarianterna.
-
Håhåjaja. Den tiden är ett minne blott. Nu bakar jag en bondkaka till glassen, på sin höjd. För jag tycker liksom grejen med småkakor är att de är just små och att man därför kan äta många - olika sorter.
Dessa läckra nötkakor är en klar favorit. Går att göra med mandel också om man är allergisk.


Hacka nöttera fint. Rör ägg och socker pösigt och tillsätt de hackade nötterna och kokos. Klicka ut smeten på papprad plåt. Stick en nöt (jag hade allergiska gäster och använde därför mandel) i varje kaka och grädda i mitten av ugnen, 200 grader, 6-8 minuter.
När vi gör barnkalas blir kakorna gröna monster.

tisdag, mars 9

Lycka är...

En massa fina saker, ihopknålade med kärleksfull hand.

fredag, mars 5

Bröd och blommiga barn

Har ni sett ett sånt kärt presentpapper jag hittade på torget för en tia i förmiddags. Det är så vackert att jag baxnar - påminner så mycket om Mormor Birgitta på nått sätt.
Men hönni, i morse när jag tog upp denna brödlimpa från frysen kom jag på att jag rent glömt av att bjuda er på detta fantastiska brödrecept. Detta är ett riktigt mustigt bröd, så saftigt att det smälter i munnen. Och, naturligtvis, ohyggligt nyttigt!! Prova vettja - men vänta en dag innan ni skär det!
-
Mustigt formbröd med frön och kärnor
2 bröd
-
dag 1
2 dl rågkross
2 dl solroskärnor
½ dl linfrön
2 tsk salt
4 dl kokhett vatten
Lägg allt i en bunke och rör om. Låt stå i rumstemperatur tills nästa dag.
.
dag 2
50 gram jäst
3½ dl filmjölk
1½ dl sirap
8 dl grovt rågmjöl
ca 4 dl vetemjöl special
-
Smula jästen i degblandningen från dag 1, tillsätt filmjölk och sirap och arbeta in rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Det blir en ganska lös deg. Låt jäsa 1-2 timmar.
Klicka ner degen i två smorda formar á 1½ liter. Jäs ytterliggare en timme.
Grädda dina grovbrödlimpor i nedre delen av ugnen, 175 grader ca 1 h. Ta ur bröden ur formen och ställ tillbaka dem i ugnen ca 15-20 minuter till. Låt dem kallna på galler under bakduk. Vänta gärna tills dagen därpå innan du skär dem, de behöver tid att "sätta sig". Långsamt bröd detta, härligt!

torsdag, mars 4

Eftermiddagsminnen

Det är första veckan i mars och jag tycker den är vemodig och vacker på samma gång. Dessa bilder tog jag för precis ett år sedan, sista eftermiddagskaffet med kära Fru gammelmormor, som flyttade till himlen bara någon vecka därpå.
-
Dagen efter fikan skrev jag ett inlägg om att njuta av livet. Och därför känns det samtidigt väldigt bra. För jag hade gått in för att njuta av livet och av nuet, och det gjorde jag också - med hela min själ och mitt sinne njöt jag denna eftermiddag i köket hemma hos barnens gamlepäron. Nu har vi ett vackert minne.
Vemod är också viktigt och något man måste få låta ta tid.

tisdag, mars 2

Tisdagseftermiddag

Vårsolen lyser upp alla trista hängväxter. Jag har 20 minuter över. Lovsångsskivan ljuder på mogen volym och jag planterar sticklingar. Säkert helt fel men jag är lycklig. Kaffe o hackat äpple. Sen går livet vidare.

måndag, mars 1

Det händer grejer...

... hela tiden. Därav att bloggen hamnar på 2:a, 3:e, 4:e, 5:e, 6:e, 7:e, 8:e plats.
Nog för att en tenta är avklarad men se då ligger en ny och väntar villigt i vårt parallellämne som är religion. Och samtidigt börjar vi ju ny kurs i historia. Och så allt som hör hem- och familjeliv till, förståss.
Vi ses när vi ses. All kärlek till er!