måndag, november 1

Skillemadinkel, dinkel, dinkel...


Riktiga hälsoentusiaster får något drömskt i blicken när man pratar om dinkel. För det är så nyttigt så och har långt GIvärde, dvs det påverkar blodsockret långsamt och håller oss mätta och pigga länge. Just dessa bullarna är dessutom något så galet goda att jag nästan tar varje tillfälle iakt att äta dem. I helgen åt vi dem som hamburgerbröd med färsbiffar, ruccola och gräddfil emellan. ÅH, DET GODASTE SOM FINNS!! Receptet kommer från Ulrika Davidssons Hälsokokboken.
-
Dinkelfrallor med morot och solrosfrön
20 st
25 gram jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
½ msk salt
1 msk sirap (för att de ska jäsa)
2 rivna morötter
13-14 dl dinkelfullkornsmjöl (är man snål, byter man ut en 5 dl mot kärnvetemjöl med fullkorn)
Pensling o garnering: 1 ägg och valfria frön
-
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt alla ingredienserna utom mjölet och rör om. Häll i mjölet i omgångar och bearbeta degen tills den är fast och smidig. Spara lite av mjölet till utbaknigen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och tillsätt resten av mjölet om det behövs. Knåda och forma till den bulle som du delar i 20 delar och rullar till fina bollar som du lägger på en bakplåtspapprad plåt. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över valfria frön. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svala under bakduk.

2 kommentarer:

Elaine sa...

Måste absolut testa att baka dessa! De ser underbart goda ut!

Filippa H. sa...

Vilka fina brödbullar! Ljuvligt goda ser de ut, dessutom. De skall testas när jag är hemma igen :)