tisdag, februari 15

Gröt i hjärtat

När man ska till och baka frallor i pepparkakshjärtan är ofta till den gamla vetedegen på mjölk och margarin man vänder. Och det är ju gott. Men. Problemet när man bakar med mjölk är att det blir så ebarmerligt torrt efter bara någon dag. (den kemiska orsaken till detta låter vänta på sig)
Här är ett recept som jag tror står sig i saftighet ett bra tag - för att vara hembakat, utan konserveringsmedel, alltså.
Mitt råd när det gäller torrt bröd är, förövrigt, att man fryser ner överskottet på en gång och bara tar upp så mycket man äter på en eller två dagar. Då slipper det ligga och på tradigt.
-
35- 40 Gröthjärtan
4 dl rågflingor eller havregryn - byt då gärna ut ½ dl mot kruskakli el liknande
7 dl vatten
1 tsk salt
50 g matfett
6 dl vatten
50 g jäst
2 msk sirap
2 tsk salt
1 380 g (2,3 l) vetemjöl eller rågsikt
-
Lägg rågflingor/havregryn och salt i en kastrull och koka det 4 min till en gröt. Lägg i matfettet och låt det smälta. Häll över i en bunke eller assistent och tillsätt vatten, sirap och salt. Kontrollera att blandningen inte är mer än fingervarm 37°. Smula ner jästen och rör om väl. Tillsätt mjölet, lite i sänder tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca 60 minuter.
Tippa ut degen på mjölat bakbord och knåda om. Dela degen på två och kavla ut till var del till en rektangel, ca 1 cm tjock. Stansa ut frallor med pepparkaksmått och lägg på papprad plåt. Vill man ha charmiga ruffhjärtan vänder du dem först i lite mjöl. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter. För mer blanka och fröiga hjärtan, pensla med ägg och strö på valfria frön. Grädda i 200 grader, ca 10 minuter.

1 kommentar:

ida sa...

Finfina hjärtan! <3