torsdag, februari 3

Sinnlighet

-
Vad som finns i en människas album säger mycket om vem hon är. Ja, vad hon finner för sinnligt i livet och har ett behov att att fånga på bild, helt enkelt.
-
I ett försök att hitta en bild jag letade efter, fann jag att nästan precis alla mappar innehåller en eller elva bilder på mat. Gröt, rågisar, våfflor, paj, bröd, bröd, bröd, fil & müsli, rabarberkräm och äppelmos.
Men det är ju inte så konstigt. Jag älskar du mat. Oftast. Mat är inte bara föda, det är vackert, skapar värme och stämning i ett hem, får det att lukta gott och få det att kännas hemtrevligt. Att koka gröt och höra kaffebryggaren puttra innan klockan sju, det är nästan så man vill tända ett ljus. Att en fredagskväll, nyduschad och fräsch hacka gurka och invänta goda vänner. Att när allt är tyst och klockan är 22, slå sig ner i köket med ett glas mjölk och en skorpa. Det gör något med en.
-
UllaBritt Berglund skriver så fint i sin bok Livsglädje:
Maten är en kraftkälla och måltiderna måste respekteras. Den som slarvar med maten, slarvar med livet. Vi kan äta så att maten även ger en själslig tillväxt, ett andligt mervärde. Egentligen utövar vi religion i varje tugga.
--- Maten stärker familjeband och kärlek, maten inbjuder oss att vara närvarande med alla sinnen. Vi äter inte bara med munnen, vi äter med ögonen och med själen. Om maten läggs upp vackert tar vi lättare upp näringsämnen som järn i kroppen, läste jag i en bok.
-
Idag bakade jag rågisar och det var nästan så jag tog en bild, det var så vackert, sinnligt. Åh, rågkringlor och mjölk - nu blev jag hungrig.

2 kommentarer:

mamma sa...

Fick du tag i livsglädjeboken på bibblan?Jag har glömt leta...
Ps Vi hade våfflor igårkväll!
Livsbejakande bilder!

ellinor sa...

Hmm, nä just det ja... Den stod i bokhyllan brevid din säng.

Åh, va livsbejakande. Tror vi stämmer in i samma symfoni i morgoneftermiddag.