tisdag, januari 27

Enkla wienerbröd

Dessa bullar är stark förknippade med min barndom, och när jag öppnade ugnsluckan och dofterna spred sig i köket, kunde jag nästan höra köksklockan ticka från Kilingebro.

100 g margarin eller smör
6 dl vetemjöl
2 msk socker
50 g jäst
3/4 dl gräddmjölk
2 ägg
Fyllning:
100 g margarin eller smör
½-1 dl florsocker
2 tsk kardemummakärnor eller 2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker och hackad mandel

Arbeta in matfettet i mjölet. Tillsätt sockret. Smula jästen i lite av vätskan. Tillsätt resten av den samt äggen. Häll detta i mjölblandningen. Arbeta samman degen. Kavla ut den till en avlång kaka, 30x40 cm.
Rör ihop matfett, florsocket och nystött kardemumma eller vaniljsocker till fyllningen. Bred den på kakan och rulla ihop den. Skär längden i bitar. Lägg dessa med snittytan upp i bakformar. Låt bullarna jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Pensla med ägg. Strö på pärlsocker och mandel och grädda mitt i ugnen 250 grader, ca 8 minuter.
Receptet är hämtat från Sju sorters kakor

1 kommentar:

Anonym sa...

Men ELLINOR hur gör du?????Alla lika granna och väluppfostrade,urtjusiga bullar!!!!!!!!