Idag är det min namnsdag och då måste man såklart fira! Eftersom det inte funkar så bra att jäsa bulldeg i denna högtrycksvärme tog jag tillfället i akt att prova på en kär favorit, utan jäsning, mandelkubb. 7 resor godare än de köpta - och suuuuperenkla att få till. Här har ni receptet:
-
20 - 25 stycken
100 gram smör eller margarin
1 ½ dl socker
5-10 bittermandlar (jag tog 9)
1 ägg
2 dl gräddfil
2 tsk hjortronsalt ELLER 4 tsk bakpulver (de blir mer typisk mandelkubbkonsistens med hjortronsalt)
5½-6 dl vetemjöl
-
Till garnering: pärlsocker och ev hackad sötmandel.
-
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv bittermandlarna fint på rivjärn.
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägg, gräddfil, mandeln och mjölet blandat med hjortronsalt/bakpulver. Rör ihop till en deg. Är den för lös, min blev det, hivar du bara i lite mer mjöl tills degen går att arbeta med. Hiva ut degen på mjölat bakbord och forma till en rund längd. Skär 20-25 skivor och forma eventuellt lite mandelkubbaktigt. Lägg på papprad plåt, pensla med vatten och strö över pärlsocker och eventuellt hackad sötmandel.
Grädda i ugnen ca 10-15 minuter eller till de fått gyllene färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar