onsdag, december 1

Lingontosca

Får jag fresta med en tantkaka?
Jag är så exhalterad över denna kreation att jag måste dela med mig.
Jag hittade receptet i en receptbok från Saltå Kvarn och beslöt mig genast för att prova. Därför blev jag lite sur när min tocsasmet blev jättekonstig, liten, sockrig o torr. Jag misstänkte att det kanske var fel i receptet och var tvungen att maila Saltå Kvarn o kolla. De gick till sina orginalrecept och insåg, javisst det ska ju vara 100 g smör istället för 10 gram. Så nästa gång jag bakar dom - oh yes, det kommer bli fler gånger, kommer de bli mycket snyggare. En riktigt god och annorlunda kaka i julens färg, rött.

I plåt kakor, ca 40 bitar
Mördeg:
150 gram smör
1½ dl råsocker
1 krm salt
½ tsk vaniljsocker
rivet skal från ½ citron
1 ägg
1 msk vatten
2½ dl vetemjöl
2½ dl dinkelsikt
3-4 dl lingonsylt
Värm ugnen till 200 grader. Rör ihop smör o socker. Tillsätt ägg och vatten. Häll i salt, vaniljsocker, citronskal och mjöl, lite i taget. Låt degen vila 1 timme i kylskåp. Kavla den 3 mm tjock och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med gaffel. GRädda i ca 10 minuter. Låt svalna. Bred på lingonsylt.
Tosca:
100 gram smör
1½ dl råsocker
½ dl grädde
130 hackade hasselnötter
Hacka nötterna. Koka smör, socker och grädde minst 15 minuter på svag värme. Gör karamellprov, droppa smet i vatten, kan du rulla en kula är den klar. Rör ner nötterna, och bred försiktigt ut smeten över kakan. Grädda i 10-15 minuter. Låt svalna och skär i trekanter.

2 kommentarer:

Filippa H. sa...

Mmm, lingon! Så gott!

ellinor sa...

låter jättegott!!