söndag, november 22


Tidigare läsare känner till min stora kärlek till skorpor. Jag går helt banans över dem.
Har ett smarrigt recept på morotsskopor med kanel, havregryn, filmjölk och annat gott. Men hur gör jag blir de jämt stenhårda och måste absolut doppas i teet. Inga att slänga fram när grannen står för dörren, precis.
Därför har jag mixrat om lite och knåpat ihop, inte fullt så nyttiga - men betydligt mer spröda - skorpor att knapra på när lusten faller på.


Kaneldoftande morotskorpor
ca 35 st.
1 dl sötmandel
2 rågade tsk kanel
75 gram smör
1 dl socker
2 ägg
½ finriven morot (ca 50 gram)
2 krm salt
1½ tsk bakpulver
4 dl kärnvetemjöl med fullkorn


Hacka mandeln. Riv moroten fint.
Rör smör och socker pösigt och tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda kanel, salt, mjöl och bakpulver och rör ner i morotsdegget.
Forma degen till två jämna runda längder och grädda dessa i ugnen, 25 minuter.
Låt svalna. Höj ugnstempen till 200 grader.
Skär längderna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med snittytan uppåt.
Låt dem få färg o torka lite i ugnen ca 5 minuter. Vänd dem och stoppa i igen, 5 minuter.
Kanhända är de torra och knapriga nu, i annat fall - sänk värmen till 125 grader och ställ in skorporna igen tills de är torra rakt igenom, kan ta upp till 45 minuter.
Förvara i tätslutande burk.

1 kommentar:

Maya sa...

Hm, vilken ugnstemp ska man börja ifrån. Det står att man sedan ska höja till 200 grader med från vad?