tisdag, mars 10

Skorpor att dryga ut kvällsmaten med

Stunden kring köksbordet tycker jag är väldigt värdefull. Det är där, vid kvällsmaten som hela familjen är samlad och vi har tid att prata med varandra. Först lattjar vi hela familjen, sen brukar killarna smita iväg och kolla på bompa. Då sitter vi kvar en stund, min man och jag och pratar om sånt som har hänt, högt och lågt, roligt eller beklagligt. Och det är just vid de tillfällena, den tiden på dygnet jag skulle vilja ha något att "slänga fram", något att knapra på till eftersnacket.
Utbudet av skorprecept är enormt just nu, men vill man ha en trevlig skorpa som inte är söt o kakig blir det lite värre. Men jag har hittat ett recept som passar oss perfekt! Massa goda saker i smeten och javisst, lite socker, men den behövs så väl då min erfarenhet av osötade eftersnacks är att man lätt brer smör eller honung på för att få det där man vill ha efter maten.
Jag önskar er alla en god och skön gemenskap kring köksbordet!
-
Kvällsskorpor med morot och kanel
5 dl havregryn
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,25 dl strösocker
1 tsk kanel
0,5 tsk salt
150 g morötter (1-2 stycken) fint rivna
2 st medelstora ägg
0,5 dl filmjölk
1,5 msk olja utan smak, typ majs eller rapsolja
-
Sätt ugnen på 225°.
Blanda havregryn, 7/8 av vetemjölet, bakpulver, strösocker, kanel och salt i en bunke. Rör i morötter, ägg, filmjölk och olja.
Blanda ihop till en kladdig deg och lägg den på en mjölad (resterande mjöl) bänk och forma till 3 smala längder som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Ta ut längderna. Låt dem svalna en kort stund. Skär dem med en vass kniv i 1 cm sneda skivor.
Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan upp och fortsätt grädda mitt i ugnen tills de får färg, 8-10 minuter.
Öppna ugnsluckan på glänt, stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar och torka minst 1 timme.
Du får hålla lite koll på dem så de verkligen blir torra - men inte stenhårda (som mina blev då jag lämnade de i ugnen och åkte på hemgrupp...)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Låter gott och bra att ta till när fikasuget kommer.

Anonym sa...

Toppen att doppa i eftergrötenteet :)

Anonym sa...

Mmm, låter smaskens med kanel och morot i :-)