onsdag, mars 25

Bullar i all enkelhet

Som Johanna Westman säger "Ibland måste ens bullhunger stillasmomangen". Så var det för oss i dag när vi kom hem hela familjen kl 15 och var fikasugna men inte hade något fikabröd hemma.
Dessa bullar tar 20 minuter att göra från det att du bestämt dig för att baka tills dess de är färdiga. Inga jästider, ingen knådning, inga pix! Dessutom kan du göra dem precis hur nyttiga eller onyttiga du vill. Fyll dem med vad du har hemma: hackad choklad, russin, smarties, nötter, torkade aprikoser, syltade apelsinskal, blåbär eller vinbär - det mesta går bra.
HASTBULLAR
20-25 st (de är inte lika goda dagen efter, så halvera gärna satsen om ni inte är så många)
5 dl kärnvetemjöl med fullkorn (vanligt vetemjöl går också bra)
1 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
75-100 gram smör eller margarin
1 ägg
2 dl mjölk eller filmjölk
någon av ovanstående fyllningar
pensling: 1 ägg
pärlsocker + ev hackad mandel
Blanda de torra ingrediensena i en skål. Klicka ner matfettet och finfördela med fingertopparna i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt ägg och mjölk/filmjölk och arbeta snabbt ihop till en deg. Blanda i din fyllning och klicka sedan ut i pappersformar eller direkt på bakplåtspappesklädd plåt. Pensla med ägg eller låt bli. Strö på pärlsocker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen 225-250 grader, ca 10 minuter. Ät dem lättsvalnade med kall mjölk. Gärna på trappan ute i vårsolen.

1 kommentar:

Birgitta sa...

Jadu, hemma på Limhamn kallades dom för knortar! Min mamma tog lite vad hon hade snabbt när lugnet lagt sig o precis innan fackföreningspappan-mannen kom från "föreningen". Då skulle kaffet njutas. Tank när jag blev så stor så att jag fick va med på det! Det har bakats bra många knortar i mitt kök me, men det är längesen nu ...gmm