måndag, mars 9

Vårvåfflor till lunch eller brunch

Sådär, efter diverse tekniska problem är vi nu redo att kicka igång BAKSPECIALVECKAN. Först ut är, mars till ära, två varianter på matiga våfflor att äta till lunch eller som en härlig brunch med väninnorna.
SPENATVÅFFLOR
6-8 laggar
4 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
½ dl vetekli
1 tsk bakpulver
100 gram smält smör/margarin
ca 100 gram hackad fryst spetat
2 krm salt
Hetta upp våffeljärnet
Vispa mjölk, mjöl, salt och bakpulver till en jämn smet. Tillsätt de svalnade smöret.
Pensla järnet med smält smör första gången
Vrid ur vattnet ur den lätt tinade spenaten och blanda ner den i smeten.
Grädda våfflorna och lägg dem på galler.
Servera med keso eller cream cheese och lite hackad rödlök
VÅFFLOR MED MOROT OCH ÄPPLE
-BARNENS FAVORIT-
10 laggar
50 gram smält smör/margarin
2 ägg
6-7 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 dl vetekli
2 krm salt
1 stor morot
1 äpple
Smält smöret och låt det svalna.
Skala och riv morot och äpple fint.
Vispa upp äggen i en skål.
Tillsätt hälfen av mjölken samt hela mjölmängden.
Vispa eller rör smetan slät.
Häll i resten av mjölken, salt, matfett, morot och äpple.
Hetta upp järnet och smörj första gången med matfett.
Grädda våfflorna och lägg på galler
Servera med keso och hackad rödlök.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Våfflor, ja tack, men för allt i världen INTE med spenat i. Morötter skulle vara intressant att testa. Din mamma har bjudit mig på våfflor med keso, tonfiks och dill som tilltugg, gott. Bra utflykts mat.

Anonym sa...

Jaaa, jag vet att du inte gillar spenat men det FINNS faktiskt folk som GÖR det, jag o Karl-Alfred, tillexmpel :D
Som jag brukar säga till min man: Är det något du inte gillar så säg inget - det kanske smittar...
Tonfisk/kesoröra är ju superduperbra. Värsta proteinbomben!! Gott också att äta till kvällsmatsomeletten. Tack för tipset!

Anonym sa...

Tack för dessa tipsen!Du snart, vilken dag som helst kommer dom små stixia sakerna.Kanske man kan ha dom i våfflan efter soppan,eller ja räcker kanske med det ena.Det måste vi pröva.(:
Agneta vi kunde ju ta en repris.

Anonym sa...

Åh, mama som du talar...
Och tänk sen då, de där doftande högt uppe. De kan man vispa ner i smeten och grädda dem på verandan. Hujedanemej!

Anonym sa...

Hillevi, jag tar det gärna i repris. Fördelen idag är ju att vi kan fika dom hemma hos Ellinor:-) Men vi hoppar över parkeringsbötern...