tisdag, mars 10

Frukostmüsli

Att kroppen och hjärnan behöver energi på morgonen det vet vi allihop. När vi äter frukost stoppar vi ved i karminen som behövs för att hålla värmen uppe hela dagen, alltså energi till hjärnan. Även för fettförbränningens skull behöver vi äta frukost. Utan mat i magen har kroppen igenting att jobba med och måste därför ta av musklerna istället.
Men det spelar ingen roll hur mycket man vet. Hur viktigt det är. För vissa går det bara inte att äta på morgonen. Är du en av dem?
Det finns några knep man kan ta till. Jag tror på att gå in för frukosten. Prioritera den i hushållsekomonin, köpa hem bra och god frukost som lockar till aptit. Frukt är toppen!
Att dela ett äpple i smala skivor och tugga på är rätt bra för då vaknar musklerna i ansiktet till liv, piggar upp och väcker aptiten lite.
Det kan också vara lättare att äta något flytande, typ fil med kanel, eller yoghurt, hellre än en stabbig macka.
Lägg några slantar på en rolig frukostskål - du aaaanar inte hur mycket det gör!
Gör sedan allt du kan för att undvika stress - gör i ordning frukostbordet kvällen innan, så är det bara att sätta sig på morgonen. Tänd gärna ett ljus.
Sen - mitt supertips - Hemmagjord müsli. Det är så otroligt energirikt och hälsosamt. Dessutom är det busenenkelt att göra och så gott att man vill gå och lägga sig på kvällen..

- BARNENS FAVORIT -
en STARTLIKNANDE MÜSLI
4 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
1 dl kruskakli
2 ½ dl kokosflingor
2 dl blandade nötter ( de finns blandade naturella vid naturgodiset)
2 msk matolja
2 msk honung
1 ½ dl vatten
2 dl russin eller torkade aprikoser

Mät upp havregryn, grahamsmjöl, kruskakli och kokosflingor och rör om. Hacka nötterna och blanda ner. Blanda honung med vatten och olja och rör om så att honungen löser sig. Blanda ner i bunken och rör ihop till en smulig massa. Häll ut blandningen på bakplåtspappersklädd långpanna. Rosta müslin i mitten av ugnen i 200 grader i 20-25 minuter, eller tills den blivit frasig. VIKTIGT: Rör om i müslin ofta så att den blir jämt rostad och inte bränns vid. Låt svalna, hacka aprikoserna grovt och blanda ner, eller blanda ner russinen.

Låt gärna müslin stå framme och torka över natten. Förvara torrt och njut tillsammans med yoghurt eller fil. Skiva gärna ner en banan eller lyxa till det med frysta bär. Ljuvlig frukoststund!

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken vacker frukost!