onsdag, mars 11

Lantbrödsbullar

Vad vore väl en bakspecial utan ett riktigt bra brödrecept...
Jag väljer ett recept på brödbullar bakat med Kungsörnens Lantbrödsmjöl 4 sädesslag. Detta är ett riktigt nybörjarmjöl som är oerhört tacksamt att jobba med. Degen blir lätt och smidig, vilket gör det är enkelt att få till snygga och proffsiga bullar. Dessutom är mjölet en smakrik blandning av vete, råg, korn, havre, surdegspulver och skållning, vilket ger ett mycket saftigt och gott bröd!


Ett gäng småbullar
25 g (½ paket) jäst, gärna för sötade degar
5 dl ljummet vatten
25 g smör eller margarin
1½ tsk salt
2 msk mörk sirap
750 gram (ca 1,4 l) Kungsörnen Lantbrödsmjöl 4 sädesslag

Smula ner jästen i en degskål.
Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet.
Tillsätt salt och sirap och rör om.
Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått - utan att skaka måttet. Häll ner mjölet lite och lite och arbeta degen kraftigt, ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand, tills den känns smidig. Strö lite mjöl över degen och låt den sedan jäsa övertäckt med bakduk ca 30-40 minuter
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela i småbitar, lite mindre än du vill att dina färdiga bullar ska bli. Forma till små bullar och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk ytterliggare 20-30 minuter.
Dessa bullar tycker jag gör sig bäst om man låter vara som de är, alltså låter bli att sminka med uppvispat ägg och frön. Det ska vara lite lantligt och rufft!
Grädda i 225 grader ca 8-10 minuter. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer: