söndag, april 18

Havrefrallor med rågkross o morot

Jag har fått dille på hitte-på-recept (nähä). Och har man en bra grund är det ju bara att byta ut, lägga till och låta fantasin flöda.
I går hade jag en intensiv-plugg-dag och i eftermiddagskaffepausen
satte jag en deg till tonerna av Eftermiddagsjazz (igen, jag älskar spotify)
-
Jazziga havrefrallor med rågkross o morot
1 dl rågkross
3 dl vatten
50 gram jäst
2 dl kallt vatten
1½ tsk salt
25 gram margarin
1msk honung eller sirap
1 stor morot
3 dl havregryn
5 dl kärnvetemjöl med fullkorn
4-5 dl vetemjöl special
(eller 9-10 dl vanligt vetemjöl)
Koka upprågkross o vatten, dra kastrullen från värmen och låt svälla i 5 minuter, häll i degbunken och tillsätt kallt vatten, salt, sirap, morot och margarin. Låt bli fingervarmt. Smula ner jästen och rör om så den löser sig.
Häll ner havregryn och kärnvetemjöl och det mesta av vetemjöl specialen. Kör i degmaskin 10 minuter eller knåda för hand. Strö över lite mjöl, lägg på bakduk och låt jäsa 40 minuter.
Tippa ut degen på välmjölat bakbord och dela upp den i 16 bitar. Rulla till bullar och doppa i lite vetemjöl. Lägg på plåt, över med bakhanduk och låt jäsa ca 20 minuter.
Grädda i ugnen, 225 grader, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

1 kommentar:

hillevi sa...

Snygga bullar i snyggaste brödkorgen!!