måndag, april 26

Månadens sötsak - Vår

Det börjar dra ihop sig till slutet av april och månadens sötsak är, vår.
Det här är en riktig vårkaka, majkaka. Mamma brukar göra den på de första rabarbern och ta med sig till morgongudstjänsten i skogsbrytet, gökottan. Mygg, gitarrspel, trivsel och appell. Och så kaffet såklart.
Denna kaka är så himla god och den minner liljekonvalj och skolavslutning. Baka den till valborg, vettja.
-
6 ägg
3½ dl socker
6 dl vetemjöl
Rabarber
smör
pärlsocker
-
Detta är också ett hemmabygge recept, men såhär gör du:
Vispa ägg och socker poröst. Rör försiktigt ner vetemjöl och blanda till jämn smet.
Häll smeten i bakplåtspapprat långpanna.
Hacka rabarber och strö över ett jämt laget över kaksmeten. Hyvla med en osthyvel över smör eller margarin, rättså rejält ska det vara. Strö pärlsocker på hela härligheten.
Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 12-15 minuter.
Skär i rutor och ät som den är eller på tallrik med lite lättvispad vaniljvisp.
Ps. Det funkar utmärkt att använda vilken frukt eller bär man vill. Tar du äpplen kan du med fördel dofta över lite kanel för extra äppelkänslan.

4 kommentarer:

Camilla sa...

Många av dessa hembyggerecept är väl mor/mormor/annanmormor som kommit på i all hast när det kommit trevligt besök? ;)
Gott är det alltid i alla fall.

Ha det bra!!

ellinor sa...

AH, Camilla...
Tänkte - VA är det fler som säger annanmormor.. :)

Jag tror det är så. Mycket förhistoria brukar komma fram här på bloggen när någon som känner sig träffad som receptmakare el dy. Det är otroligt spännande!

Krickelin sa...

Mumsigt värre. tack för superbra recept. :)

Filippa H. sa...

RE : Åh vad glad jag blir, tack! :) och detsamma! du tar himla fräscha foton också, jag blir jättepepp att rusa ut i köket av dina recept, hahah. Kanske tar och provar på denna trevliga kakan - svårt att stå emot det där med rabarber, så himla gott. Ha det fint!