måndag, september 8

Kringlor

Kringlor, visst är det ett härligt ord!
Dessa har jag dessutom en passionerad relation till. Jag mår toppen i både själen och kroppen av dessa rågisar. Framåt kvällen när hungern slår till. Eller som mellanmål en vardag. Man kan kompletera målet med en banan. Receptet kommer från min hälsosamma mormor.

RÅGISAR
2 hg smält smör (byt gärna ut hälften mot någon olja)
4 dl mjölk
1 dl sur grädde (gräddfil, filmjölk, cremé fraish, eller nått)
1 ägg
1 dl socker
1 tsk salt
2 tsk hjortronsalt
½ tsk bikarbonat
7 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl

Arbeta i hop allting och forma till kringlor. Mormor gör 4x10 st, men jag vill ha dem större och gör 4x8 st.
Grädda i 250 grader, 8-10 minuter.

Inga kommentarer: