onsdag, januari 26

Fläskpannkaka och annan nyttig mat för knappa pengar


Jag tycker, konsitgt nog, att det är sjukt sunt att ha det lite knapert med stålars ibland. Som när man är student i januari månad tex, och inte får någon csn. Då tvingas man tänka till. Och använda det man har!
Något som är bra att investera i då är ägg, potatis, bacon och lingonsylt. Då kommer man långt.
  • Man kan göra fläskpannkaka - otroligt gott, nyttigt och kostar inte många kronor.
  • Raggmunkar och bacon
  • Potatissoppa med krutonger av torrt gammalt bröd
  • Spenatvåfflor
  • Omellet - vispa ägg och 1 tsk mjölk/ägg, lite salt och häll i stekpannan. Mata till det med vad du har i kylen, finklippt smörgåsskinka, lök, paprika, riven ost, champinioner, kokta finhackade potatisar. Strö över smeten och låt stå på järnet tills omeletten satt sig.
  • Lurar några potatisar eller potatismos i kylskåpet sen igår är det superhärligt att göra potatisplättar av den. Recept hittar du i närmsta rutiga kokok.
När man sen käkat ägg ett par dagar och är alldles proteinstinn, kan man gå vidare till Icas Billiga veckan och hitta fina recept ihopkomponerade av veckans extrapriser (om jag har förstått det rätt)
-
Har man en paket vetemjöl i skatteriet eller rent av en skvätt av någon annan sort, kan man köpa en jäst för 1,5 kr och baka 40 brödbullar. Lite smör på och du håller dig mätt ett tag. Keso eller kokt skivat ägg är ett mättande, hälsosamt och jättegott pålägg.
-
Och jag har sagt det tusen gånger, men det är så fint. Vad man lär sig uppskatta det lilla och bli tacksam över vad man kan åstakomma med små medel.
-
PS: Sen är ju popcorn det mest underbara studentsnacks som finns. Så himmelens härligt och nästan alldeles gratis.

5 kommentarer:

Malin sa...

Fju, jag håller med på med billig matlagning nu. Hade ställt gula ärtor i blöt i ugnen( så inte katten skulle pilla på dem) och hade nog glömt dem där om det inte vore för detta inlägget.
Sen hade jag undrat vad det var som osade illa nästa gång jag använde ugnen..
Så egen gjord ärtsoppa är ju med ett billigt tips.

ellinor sa...

Tack för de tipset Malin! Det är ju verkligen toppen. Och tja, köpt ärtsoppa är ju också rena rama billigmaten.
Och ey, något vi åt typ varje kväll i december (nåja, nästan iaf) Risgrynsgröt. En paket grötris kostar ju typ 14 kr och hej och hå vad det blir gröt av det. Mycket bra!!

Åsa-Karin sa...

Men HUR lyckas du med fläskpannkakan??? Varje gång jag gjort en tänker jag "Aldrig mer!!!" Klidd o kladd!

hillev sa...

Mycket bra tips!!

ellinor sa...

Hur jag lyckas med fläskpannkaka?
Lyckas med kladdkaka och pelagoner är skitsvårt. Men fläskpannkaka? Rutiga kokboken. Så låter jag den stå framme en 10 minuter för att den ska sätta sig. Annars vet jag inte.