onsdag, februari 11

Släng inte. Förvandla!

Att ta tillvara på rester och mat som blivit tradig, låter lika gammalmodigt som osexigt. Men det är bland det mest miljövänliga och eko-rätta man kan göra (Nåja.. ) Och här finns pengar att spara! Det är dessutom väldigt roligt att se en gammal tradig brödskiva förvandlas till en näve läckra krutonger. Och rofyllt att plocka fram egengjort skorpmjöl till kladdkakeformen.

SKORPMJÖL: Lägg gammalt bröd som blivit över (inte möglat) i en långpanna. Sätt in i ugnen, 150 grader och låt stå där tills bröden är riktigt torra. Har du en matberedare slänger du sedan ner skorporna där och kör tills allt blivit smulor. Sila skorpmjölet och förvara torrt. Jag har ingen matberedare utan la skorporna i en platspåse och använde sedan en hammare för att smula sönder dem. Än viktigare då att man silar bort stora bitar. Vackert!

KRUTONGER: När brödet blivit tradigt delar du det i 1,5 cm små bitar. Stek dem i lite olja i hett stekjärn och vänd ofta. Krydda gärna med vitlökspulver eller någon god örtkrydda. Släng ner i soppan, strö över salladen eller piffa upp vilken tradig matlåda som helst!
Är du inte i krutongbehov just idag, dela bröden, släng in i frysen och ta fram när lusten faller på...

1 kommentar:

hillevi sa...

Vilket vackert skorpmjöl!!Jag vill slå ett slag för hammaren(hihhi).En gång skulle jag vara jätte ekonomisk och göra skorpmjöl i min hushållsassistent.Brödet hade blivit så hårt att ett drev gick sönder och det kostade flera hundra att laga assistenten.Det dyradte skorpmjölet vi haft.Krutonger är gott!!