måndag, februari 2

VINTERÄPPELTIDER

Jag fick en påse vinteräpple som sjöng på sista versen och tog tillfället i akt att fylla kylen med äppelmos. Det är så otroligt trevligt att hålla på med äppel. De är så vackra och de luktar så gott. Alla borde få uppleva vad doften av varma mosade äpplen gör med ett hem. Och saken är den - att göra äppelmos är JÄTTELÄTT!! Kan du koka pasta o hacka sallad, kan du göra äppelmos, så enkelt är det. Kolla och se:
Skala två kilo äppel och hacka i små bitar.
Koka äpplena under lock tillsammans med 2 dl vatten, under lock tills de blivit mjuka. RÖR OM OFTA - Det bränns lätt vid eftersom det inte är så mycket vatten i. Mosa frukten med en stavmixer, potatisstöt, elvisp eller vad du har hemma. Väg moset och häll tillbaka det i grytan. Tillsätt 400-600 gram socker/kilo mos. Jag använde ca 250 gram till 1,5 kilo och det räckte gott, men det beror på hur syrliga äpplena är och hur sött man vill ha det. Smaka dig fram! Rör ut 1 krm natriumbensoat/kg mos (finns för en 5:a i kryddhyllan) i hett vatten och rör ner i moset.
Häll upp på varma, väl rengjorda glasburkar. Gamla sylt/honungsburkar går utmärkt, men om man vill ha en ljuvligare variant åker man till IKEA och köper sånna här.

2 kommentarer:

Pål Nilsson sa...

Du, det verkar som om att du har lyckats med räknaren? Grattis!

Anonym sa...

Måste säga att den översta bilden med skalet är riktigt fin. Det är lite romantik över den. *L*