torsdag, februari 5

På TORSDAG äts det ärtSOPPA...

Så är det åter torsdag och dags för soppa, kanske. Varför inte pigga upp vardagen med några spröda brödpinnar?! Ett utmärkt sätt lyxa till sopplunchen och perfekt om man har en bunke ungar att sysselsätta.

75 st GRISSINI
TID: ca 2 timmar
50 g jäst
75 g margarin
3 dl vatten
ev 1 msk socker
2 st äggvitor
ca 1,1 l vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet, späd med vatten och värm till 37 grader. Häll spadet i bunken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, ev socker, de ovispade äggvitorna och det mesta av mjölet.
Arbeta degen ordentligt med maskin eller för hand. Degen skall vara fast och lätt att handskas med. Låt jäsa under bakduk ca 1 tim.
Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 5 delar. Forma varje del till en längd som i sin tur delas i 15 bitar. Rulla varje längd till smala pinnar.
Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa 15 min. Låt ett par av plåtarna jästa på sval plats, annars jäser de för mycket medan de andra gräddas.
Pensla pinnarna med mjölk och strö gärna på flingsalt, sesamfrön eller valmofrön.
Grädda dem mitt i ugnen i 175 grader, ca 30 min. Låt dem svalna på galler utan duk.
Förvara torrt och luftigt så att de behåller sin sprödhet.

I koppen - morotsoppa med vita bönor, ingefära och apelsin. Gott att dricka ur stor kopp i vinterkvällen, då blir man varm i hela kroppen.

Inga kommentarer: