torsdag, februari 19

Skorpor med apelsin o pecannötter

När jag jobbade i inredningsbutik och folk var ute efter "gå-bort-present" var ett av våra hetaste tips olika snyggopåsar med skorpor.
Åh, så trevligt! Oj va vi sålde! Men Usch vad de smakade! Jag må vara lilla fru Kräsen när det gäller köpekakor, men presentskorpor smakar verkligen bara dammig gammal deg - och gamla är oftast just precis vad de är också - fullproppade med konserveringsmedel.
Så visst, biscotti i glasburk - vi har SETT det nu. Men så länge det säljs räliga skorpor och folk köper dem, kommer jag fortsätta skriva om hur trevligt och UNDERBART GOTT det är att baka själv! Denna gången blev det en fin 85års present till gammelmormor Gulli och receptet på dessa läckerheter har jag smaksatt med det jag gillar - Du kan byta ut pecannötter mot någon nöt du har hemma, apelsin med någon god krydda.

Apelsinskorpor med pecannötter
ca 20 st
1½ dl grovhackade pecannötter
6 dl Kärnvetemjöl med fullkorn
1 tsk bakpulver
90 gram smör
2½ dl strösocker
2 stora ägg
2 msk rivet apelsinskal

Sätt ugen på 170 grader och rosta nötterna lätt i ca 5 minuter. Rör smör och socker pösigt och rör ner äggen, ett i taget. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, nötterna och apelsinskalet och rör om. Forma degen till två längder och lägg på bakplåtsklädd plåt. Snygga till med mjölade händer.Grädda i ca 30 minuter eller tills längderna känns fasta. Låt dem svalna på plåten. För försiktigt över dem på skärbräda och skär dem på diagonalen i ca 1½ cm breda skivor. Lägg dem på plåten igen med snittytan uppåt. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och låt skorporna torka i ugnen i ca 20 minuter. Vänd på skorporna när halva tiden gått. Förvara i burk med lock.

Inga kommentarer: