fredag, april 24

Formbröd med rågflingor och solrosfrön

Du ska minsan få receptet!
Formbröd med rågflingor
3 dl rågflingor
3 dl vatten
2 dl mjölk
50 g jäst
2 msk olja eller flytande margarin
tsk salt
2 msk socker
1½ dl solrosfrön
ca 1 liter vetemjöl (använd gärna Kärnvetemjöl med fullkorn)
ägg+ frön till garnering.

Mät upp rågflingor och vatten i en skål, rör om och låt stå ca 1 timme.
Värm mjölken till 37 grader. Smält jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt fett, salt, socker, solrosfröna, rågen och det mesta av mjölet. Knåda ordentligt tills degen blir smidig. Jäs under bakduk ca 30 minuter, eller till dubbel storlek. Smörj två brödformat á 1½ l.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda lätt och dela den sedan i två delar. Kavla ut varje bit och rulla ihop till två rullar som du lägger med skarven neråt i formarna. Jäs under bakduk ytterligare 30 minuter. Pensla om du vill med ägg och strö på några goda frön. Sesamfrön använde jag.
Grädda i nedre delen av ugnen 200-225 grader i ca 30 minuter. Du kollar att de r färdiga genom att stjälpa upp dem från formarna och knacka lätt på undersidan. Låter det fast och ihåligt är de färdiga. Låter det mjukt och grötigt kan du stoppa in dem en väna till utan formar.
Låt svalna under bakduk. Lycka till!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Jag har använt ditt recept några gånger nu, har inte gjort brödet likadant varje gång utan ändrar hela tiden receptet och det blir så himla gott :-)

Mvh Pernilla