tisdag, april 7

Grahamsskorpor

Farmor gav mig ett recept på dessa vackra skorpor i höstas, och idag när jag kände mig nopprig, sliten och otroligt baksugen (att baka läker de flesta tröttrelaterade bekymmer) kändes det helt rätt att prova. Att det blev just dessa skopor beror på alltid lika inspirerande Elin som tipsade om dessa igår. Aldrig kunde jag tro att de skulle vara SÅHÄR GODA!!
Gramhamsmjöl är 100% fullkorn och skorporna blir ett mycket bra mellanmål som man står sig på en bra stund. Ät till mjölk eller te. Lite honung eller Lemon curd på är gott om man vill festa till det. EDIT: Efter att ha levt med dessa skorpor nästan dagligen i ett halvår kan jag konstatera att de är allra godast naturella till en kopp the. Livsglädje!
GRAHAMSSKORPOR
100 gram smör
½ dl olja
5 dl mjölk
50 gram jäst
(farmor har i 1½ dl socker, men jag tycker jag är söt ändå så jag skippade sockret)
(jag tillsatte 1½ tsk salt på en halv sats)
6 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl
Smält smöret och tillsätt mjölk och olja. Värm till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av vätskan. Tillsätt resterande vätska, ev socker, salt, grahamsmjöl och sist vetemjölet. Arbeta till smidig deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Knåda degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 24 delar som du rullar till bullar, plattar till något och lägger på plåt. Jäs under bakduk 15 minuter.
Grädda i 225 grader ca 10-12 minuter.
Låt svalna något och dela sedan bullarna med en gaffel. Stick i gaffeln och "bänd upp". Lägg halvorna på plåten med snittytan uppåt och grädda i ytterliggare 5 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader. Torka skorporna i 1½-2 timmar eller tills de är ordentligt torra. Förvara i torrburk med lock.

3 kommentarer:

syster ell sa...

Nu ska jag också baka dessa skorpor för att fira att ännu en tenta är avklarad och godkänd! Och så vill jag lägga något snyggt i min nya burk...

ellinor sa...

Hurra för vackra, OTROLIGT goda skorpor i vackra gamla burkar!!

Elin sa...

Ja, skorpor är fina grejer! och de här allra enklaste de godaste! GLAD PÅSK på er med!