måndag, maj 31

Något stort på gång...

Det blev extra påtagligt idag när detta festliga brev från morgontidningen kom.
25 år, hohohoho - det tar sig!!

söndag, maj 30

kor till MOR

Jag kikar in här ibland och blir frustrerad - nähä, jag har ännu inte uppdaterat..
Men det är så, jag hinner inte skriva och ni hinner förmodligen inte läsa..
Idag är det morsdag och jag har lett familjegudstjänst i kyrkan. Det var söndagsskolfeststämning med korvgrillning och tipsrunda - och så galet roliga drama med helt fantastiska aktörer :)
o
I paketet låg löpstrumpor och biobiljett, påhittigt tycker jag!
ps. Jag är fortfarande otroligt intresserad av att köpa era rabarber - hör av er, kram. ds.

måndag, maj 24

Sommarspritter

Idag känner jag mig som 12. Eller 13, 14, 15, 16, 17 eller 18 år. Jag MÅSTE mer än något annat ägna mig ut dessa studier, men jag KAN BARA INTE koncentrera mig. Det doftar vårregn och liljekonvalj, gräset är grönt och gruset är grusigt. Det finns familjeGudstjänster att planera, grillfester att förbereda och vårgröna bokskogar att springa långlöp i - då KAN man bara inte sitta STILLA. INNE. OCH PLUGGA. Stört omöjligt!

söndag, maj 23

Rabarbertid

Nu är den här, rabarbertiden. Och jag fullkomligt älskar rabarber, vill stoppa hela frysen full och koka kräm, marmelad och baka paj. Men jag har ett stort problem ifrågan - jag har ingen trädgård. Och KAN liksom inte odla just därför. Så nu gör jag som i fjol och vänder mig till er med trädgård - har ni massa rabarber som ni inte vet vad ni ska göra med. Koka marmelad eller kräm. Eller sälj dem till mig, jag vill så gärna ha. Känner ni mig så ring, maila eller lämna en kommentar här på bloggen så kan vi bestämma träff :)


Igår pallade jag några hos mamma o pappa, de åt vi i krämform till söndagslunch efter gudstjänsten - härligt!

fredag, maj 21

Heja morfar

... och alla ni andra som ska kuta Göteborgsvarvet imorgon!
Jag gillar det där, att man visst kan springa två mil om man vill.
För det är ju en utopi, man pallar max 3 km. Så springer man det ett par varv men ökar snart till 4, och så 4½ - och det vore roligt med 5, en halv mil! Och kan man springa 5 kan man springa 7. Åh, det gick ju bra. Då testar vi 10.
Och vips har man sprungit 21 km, Göteborgsvarvet. Utopin blir med tiden verklighet och man kan faktiskt mer än man trodde var möjligt - om man har tålamod att ta det i sin egen takt, vill säga.

onsdag, maj 19

Barnen behöver oss

Ett av barnkanalens mer kunskapade program heter ”Evas superkoll” och lär både barn och föräldrar allt möjligt värt att veta om vårt land och om hur det fungerar. Ett avsnitt berörde mig extra mycket. Det handlade om Bris och om barns rättigheter.

- Om man inte vill ringa Bris, säger Eva, kan man vända sig till en skolsyster, tränare eller annan vuxen som man känner att man kan prata med.

Och jag tänker, att precis den där annan vuxen, vill jag vara. Tänk vilken uppgift vi har i att bara vara en trygg och vättig vuxen. En cool person med sunda värderingar som värnar om barnen och inte är rädd för att engagera sig.

Jag har alltid haft många trygga vuxna omkring mig och jag är så glad att mina ungar också har det. Men så vet jag också att långt ifrån alla barn är berättigade den lyxen.

När jag lämnar på dagis på mornarna har jag bestämt mig för att hälsa på varje unge vid namn. Det är väl inte så märkvärdigt, men jag minns från min egen skoltid att varje gång jag hörde någon hälsa på mig vid namn, bekräftade de att jag fanns och jag kände mig sedd o trygg En vuxen såg mig, hälsade på mig och visste vad jag hette. Det kunde göra min dag.

I en värld där det händer otroligt mycket skit varje dag och där vi alla kämpar med att pussla ihop vår vardag av arbete, sköta om hushållet, skjutsa till fotbollen, hälsa på farmor, renovera huset, vara närvarande förälder och träna inför tjejmilen, behöver vi hjälpas åt att finnas där för alla barn vi producerat fram och som behöver en trygg värld att vistas och leva i. Hälsa på, krama, passa, baka med, uppfostra och finnas där för. De behöver en vättig vuxen och vi behöver ett lugnare samhälle!

måndag, maj 17

Det är maj

Det går en vind över vindens ängar, det fladdrar till i en tyllgardin
och jag vill sjunga en sommarvisa med sol och blomdoft i melodin.
-
Jag snörvlar och väcks varje morgon kvart i fem.
Vi köper blomma till fröken och lär känna de nya.
Studerar områden för kontrafaktiska hypoteser och försöker sätta mig in i vad som hände under ww1 och 2.
Det är maj och vi har det inte så dumt ändå.

lördag, maj 15

Är det farligt att leka med en Tiger?


Denna farrrrligt smarriga kaka kom till härromveckan när jag hade lovat tigerkaka, men hade slut på bakpulver. Det blev en riktig succé, kokosen i botten är pricken över i:et, och jag letade snabbt efter tillfälle att få baka den igen. Så nu efter ett, på grund av dåliga dagar, inställt tårtkalas i helgen har vi galet mycket tigerkladdkaka o vaniljbullar i frysen och maaaaaassor av ägg, bär och grädde i kylskåpet - Det är farligt det!
p
En djuriskt smarrig tigerkladdkaka

Använd ditt favoritrecept på kladdkaka - jo, alla har en favorit - Smörj och bröda formen rejält med kokos. Blanda alla ingredienser utom kakaon, så att smeten precis går ihop. Häll hälften av smeten i din form. Tillsätt kakaon i resterande smet, ja du kan ta lika mycket som till en hel sats. Häll över din chokladsmet i formen och gör lite tjusiga mönster med lämpligt verktyg. Grädda 150 grader, 15-20 minuter - INTE MER!! Låt kakan svalna och ställ sedan in den i kylskåpet att stelna. Ät som den är eller med lite vaniljglass.

torsdag, maj 13

Dåliga dagar


Argh, jag vill inte ha sånahär dåliga dagar, morrar det från soffan.
Det lät rackans roligt, tycker jag.

Igårkväll när jag började gnälla över lite halsont morrade det irriterat till igen;
- Men mamma har jag ju sagt till dig - DRICK HONUNGSVATTEN!
Sluta gnäll, gör något, liksom.

Men så sa han också lite senare
-Ah, du ser så bedrövad ut, här får du lite pussar *pusspusspusspuss*

Det är mycket pussande nu, jag pussar dem med friskbaciller och de pussar mig med.... tja, kärlek.

onsdag, maj 12

Ett nällande inlägg

Jomen okejdå, här kommer ett litet inlägg om vad som blev av nässlorna.
En självklar och stärkande god soppa - jag är (säkert tack vara den :) den enda friska i familjen - dundernässelsoppa!!
Och så provade jag mig fram till ett nässelbröd, har läst någonstans att det är gott. Och det blev det verkligen också. Jag hällde i en slev keso, vilket proteinstärket brödet och gör det härligt saftigt och gott. Jag tog kallt vatten och lät det jäsa i kylskåp hela dagen, men det går lika bra att baka på det vanliga sättet som jag beskriver i receptet.

Lantbröd med nässlor och keso
50 gram jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl olja
2 tsk salt
1 liter späda nässlor
1 dl keso
2 dl grovt rågmjöl
ca 10-12 dl kärnvetemjöl med fullkorn

Lägg nässlorna i en kastrull och häll på vatten så det kappt täcker. Koka dem 5-10 minuter. Häll av vattnet, spola dem kalla och hacka/mixa dem fint.
Smula jästen i den bunke, häll på saltet och rör om så jästen löser sig. Häll på vatten, olja, rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg - gärna i maskin. Tillsätt sist keson och nässelhackat och knåda så det precis går in. Täck buken med en bakduk och låt läsa ca 40 minuter. Vippa ut degen på ett bakbord och knåda igenom. Dela degen på två och forma till limpor. Jag snurrade dem lite. Mjöla till dem ordentligt, det är snyggt. Täck med bakduk och låt dem jäsa ca 30 minuter. Värm ugnen på 250 grader och sätt in bröden i nedre delen av ugnen. Sänk direkt värmen till 200 grader och grädda dina limpor ca 30 minute.
Låt svalna på galler under bakduk och servera med bröd och ost.

måndag, maj 10

Jag köpte en kruka på Filliphus

Och i botten stod det, Steninge. Glad 10 maj!
Förövrigt har vi haft en blöt helg på landet, med konfirmation, mat och skogslöp. Nu ligger killarna däckade. Sjön suger.

söndag, maj 9

Välkomna på tårta!

JAG KLARADE TENTAN!!
Jag har aldrig, aldrig varit så orolig och ledsen över en tenta som denna gången (tappra axlar kan instämma;) Men nu: TACK TACK JESUS, jag har därför heller aldrig varit så tentalyrisk som nu! Väkommen på tårta.
Vänd bort all sorg och smärta, du vän som allt förmår.

Kall blomstertid nu är

Man hörer fåglar sjunga med många handa ljud,
skall icke då vår tunga lovsäga Herren Gud?
Min själ upphöj Guds ära, stäm upp i glädjesång
till den som vill oss nära och fröjdas på en gång.

O Jesus, du oss frälsar, du är de svagas sköld.
Dig glädjesol vi hälsar, Värm upp vårt sinnes köld.
Giv kärlek år det hjärta som ingen kärlek får
Vänd bort all sorg o smärta, du vän som allt förmår.
o
Jag plockar nässlor, hackar och fryser in.

onsdag, maj 5

Vårruset!

En av de absolut vackraste kvällarna på länge, i alla fall den bästa denna veckan. Igår haglade det busväder och ikväll sken solen. Gud är god! Växjö visade sig från sin allra hurtigaste sida. Åh, va roligt det var!!
Är det någon av er som sprang ikväll som vet hur många minuter det var mellan starterna?
Hade sett framför mig en riktigt rosig vinnarbild med medalj och nummerlapp, men ni ser det i huvudet va!? Min manliga lilla hejjarklack kunde inte läsa mina tankar.
Man mår verkligen bra av att röra på sig!

måndag, maj 3

Söndagsnöje

Efter Gudstjänsten igår tog vi bilen och körde på en söndagsutflykt i det fina vädret.

Väldigt bråkmakargatan. Vi hade fikakorg (kylbag) med oss och och åtnjöt, vid en husvägg i Småland, årets första utomhusfika . Natten till söndagen drömde jag om ett kompispar (El+Po) som bjöd på kalas och hade bakat 7 sorters kakor och en helt otroligt god tårta, som de (han) själva var övertygande nöjda med.
Så när Svante vaknade vid 5:30snåret var jag helt vansinnigt baka-peppad att vi satte igång meddetsamma, Jitterbuggare och tigerkladdkaka. Ja, grannarna, det var vi som vispade äggvita kl 7... Sorry.