lördag, maj 30

HUSMODERNS HEMLIGHET

Vi husmödrar har en hemlighet. Väl bevarad! Vi njuter när vi får tillfälle att bjuda släkt och vänner på våfflor eller smörgås och ställer stolta fram burkar med hemkokt sylt och marmelad. Och folk häpnar - Har du gjort EGEN sylt, åh. Vaaad du är huslig" säger dom och tror att vi besitter sånnadär überaktiga kokkonster. "Visst, seddu." svarar vi och myser alldeles.
Men så var det de där med kokkonster... Ja, i själva verket är det så att... koka sylt. Det kräver liksom lika mycket grytfärdighet som att koka makaroner. Ja, att koka sylt fixar vilken idiot som helst. Somliga har bara en viss passion för det. Andra tycker det är pest och älskar Bob. Men många däremellan undviker syltkok i inbillningen om att det är just über och DEN myten vill jag ta dö på mesamma!
För att koka sylt krävs: Bär eller frukt (frusna eller färska) syltsocker och vatten. Blanda 2 kg bär/frukt med 1 kg syltsocker. Rör om. Koka 2-5 minuter. Skumma bort ev skumm, låt svalna och häll upp på rena burkar. Så. Klart! Bjud hem svärmor och känn dig stolt!
Igår kokte jag rabarbermarmelad (nähä) och bredde på det här brödet under det här smöret. Det blev kalas och det luktar så gott i hela lägenheten när man håller på.
Så vill jag också passa på att TACKA alla snälla som låtit mig palla rabarber i deras trädgårdar - Hela familjen stämmer in. Kom gärna över på en smörgås...

Inga kommentarer: