onsdag, maj 6

Härligt segt lantbröd

Ett riktigt schysst lantbröd ska vara saftigt, lite fluffigt och sådär härligt segt i skorpan.
Nått sånt bröd har jag aldrig fått till.
Förren idag. Vem hade kunnat ana att det proffsigaste brödet är det som är minst komplicerat att baka? Det som kräver minst arbete?
Ni ser, ett gott bröd behöver jäsa i lugn och ro. Inte joxas med så mycket. Då bröstar det upp sig och visar sig från sin bästa sida.
Just detta bröd är dessutom otroligt billigt. 1 bröd, ca 500g kostade 3 kr att baka. TRE kronor. Ett likvärdigt i affären på 700 gram kostar 20:90 kr. Det finns mycket pengar att spara i att baka själv!


ELLINORS RUFFA LANTBRÖD - 2 limpor
50 gram jäst
5,5 dl kallt vatten
1 msk salt
5 dl vetemjöl
10 dl Icas rågsikt med vetemjöl

Smula jästen i en bunke, häll i saltet och rör om till jästen löst sig.
Tillsätt vattnet, vetemjölet och det mesta av rågsikten. Spara lite till utbak.
Knåda ordentligt tills degen blir blank och smidig.
Låt jäsa under bakduk 1,5 timme (min jäste 2)
Baka ut till två limpor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 1 timme.
Grädda bröden i 250 grader i 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt bröden stå kvar på eftervärmen i ytterliggare 15 minuter.
Låt svalna under bakduk.

3 kommentarer:

svärmor sa...

Hur tror du det hade smakat med nykokt rabarbermarmelad på ?

ellinor sa...

Åh, svärmor - det vill jag gärna ta reda på. :)

Lina sa...

Har precis bakat efter det här receptet och ja, det blev jättegoda bröd :-) Jag fegade dock ur på saltet och hade bara i 2 teskedar..