fredag, november 14

Nattamad


Smaskigt Morotsbröd
Recept till två bröd
5o gram jäst
50 gram smör/margarin/olja
6 dl mjölk/vatten
1 stor eller 2 små morötter
1 tsk salt
1 msk sirap
ca 15 dl kärnvetemjöl med fullkorn

Skala och riv morötterna fint.
Smält matfettet och häll i mjölken. Rör till 37 grader.
Smula jästen och rör ut med lite av spadet. Tillsätt resten av spadet, salt, sirap och de rivna morötterna. Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta till smidig deg. Jäs under bakduk 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt. Dela degen i två delar och forma till limpor.
Jäs under bakduk 30 minuter.
Grädda längst ner i ugnen, 225-250 grader i 25 minuter. Blir skorpan för mörk kan du täcka brödet med folie de sista 10-15 minuterna.
svalna på galler i bakduk. Skär tjocka skivor o ha rjält med smör och ost på. Mjölk till är gott!

1 kommentar:

Lotten sa...

Mmm morotsbröd är jättegott! Undrar om jag skall ta och baka något i helgen....
Kram Lotten