torsdag, december 18

Vörtbröd...


... på soffbordet? Jamen är det bäst ljus där så är det...
Otroligt roligt bröd att baka.

4 limpor
4 dl svagdricka eller porter
5 dl rågmjöl
1 msk malda pomeransskal
75 g margarin eller smör
5 dl mjölk
75 g jäst
2 dl mörk sirap
½ msk salt
(1 dl russin)
ca 1 ½ l matbrödsmjöl av vete
pensling: sirap och hett vatten
Värm svagdrickan eller portern till 60-70 grader och slå genast över rågmjölet och arbeta till en smidig deg. Täck med folie och låt stå över natten. Smält matfettet i en kastrull och slå på mjölken, värm till fingervärme. Lös upp jästen i lite av degspadet. Häll jästen och resten av degspadet över rågmjölsdegen. Tillsätt sirap, salt, pomeransskal och ev russin. Blanda väl och arbeta i mjölet med maskin eller för hand till en fast deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i fyra delar som du rullar till längder som får plats på tvären i en långpanna. Pensla lite smält mattfett eller olja på brödens långsidor, så blir de lätta att bryta isär efter gräddningen.
Nagga med gaffel. Jäs under bakduk till nästan dubbla storleken, ca 30 minuter.
Grädda på galler på botten av ugnen i 200 grader i 50-60 min. Pensla bröden strax innan de är färdiga med lite sirap utrörd i lite hett vatten. Låt svalna på galler under bakduk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilket underbart vackert bröd!!Nu blir jag igångtriggad till att baka,får nog upp med tuppen imorn(: