tisdag, februari 2

Valnötsbröd

Häromdagen var jag rättså studieledig och då passade jag på att baka ett helt gäng bröd.
Valnötsbröd andas väl 2009 om något. Men jag tycker det står sig, såhär två månader in på nya året. Två mackor till förmiddagsfikat, en självstudiedag som denna är inte dumt.
-
2 st valnötsbröd
1 pkt jäst
5 dl vatten
½ dl olja
2 tsk salt
4 dl grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
70 gram valnötter

Smula jästen i en bunke. Häll på vatten, olja och salt. Rör om så jästen löser sig.

Tillsätt det grova mjölet och sedan det mesta av vetemjölet. Använder du vetemjöl special ska du arbeta den länge, länge för att få en fluffig och hög limpa. Låt jäsa under bakduk 40 minuter.

Hacka valnöttera grovt. Ta upp degen på mjölat bakbord och strö nötterna över degen och arbeta in dem. Dela sedan degen på två och forma till limpor. (Limpa - vilket roligt ord!) Lägg på plåt med bakduken över och låt jäsa 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

Snitta bröden på sniskan med en vasskniv och sätt in dem på nedersta falsen i ugnen. Sänk genast värmen till 200 grader. Grädda dem i 30 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer:

Papp sa...

Det var synd att jag missade ditt bröd, var insnöad, mer än vanligt. På tal om insnöad, är man som en iglo då, kall på utsidan men varm på insidan?

ellinor sa...

Åh, det var en fin definenition av insöad. Du är så välkommen en annan dag - detta bröd kommer jag definitivt att baka igen!!