Gillar kummin kommer du älska kumminskorpor. Dessa kakskorpor är sommar för mig och det är ett sant nöje att baka dem. Använd gärna ett lite grövre mjöl, tex Kärnvetemjöl med fullkorn, som jag tjatar så mycket om, så får du en vackrare skorpa och några extra fibrer.
Rättså många skorpor
50 g jäst
100 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
1/4 tsk salt
½-1 påse kummin á 20 g
1½ dl socker
8-9 dl vetemjöl
Smält margarinet och tillsätt mjölken. Blanda och värm/kyl ner tills vätskan blir fingervarm.
Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om till jästen löst sig. Tillsätt salt, kummin, socker och det mesta av mjölet. Arbeta ihop tills degen släpper bunken. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Ta upp degen på bordet och arbeta ihop den med resten av mjölet. Degen ska vara mjuk och smidig, ej kladdig. Dela i 3 delar, rulla till längder och lägg på plåt, smord eller papprad.
Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter (jästiderna är lite bakvända, jag vet, men det ska vara så när man bakar skopor på jäst)
Grädda mitt i ugnen 200 grader, ca 10 min. Mycket lätt ljusbruna ska de bli.
Låt svalna under bakduk. VIKTIGT att skorporna blir kalla innan du skär dem - annars blir de färdiga skorporna stenhårda.
skär längderna i lagom bitar och klyv dem i en över och en underskorpa.
Lägg dem på plåtar med kluvna sidan upp. Rosta en plåt i taget i 250 grader tills de blir gyllenbruna. Passas noga!
Torka skorporna i 50-100 grader med ugnsluckan på glänt i minst en timme - du får testa om de är torra.
Förvara dem i burk med lock. Skulle de mjukna är det bara att torka dem i ugnen igen.
Njut dem gärna i trädgården tillsammans med ett glas flädersaft.
3 kommentarer:
Åh tack så jättemycket, vad glad jag blir! Det är kommentarer som din som får mig att inspireras att fortsätta :) Så tack så mycket!
Ha det jättebra/ Julia
hittade just din blogg -vad harlig den ar! ska bli trogen lasare harmed.
Wicky: Va kul, känn dig riktigt varmt välkommen!
Skicka en kommentar