måndag, maj 18

Varför det heter just Rågbröd vet jag inte, det innehåller ju bara rågsikt och färgas av enormt mycket mörk sirap. Gott och andaktigt är det i alla fall. I min receptbok heter det "Rågbröd ála husförsamlingsmötes fika" just för att detta enkla långpannebröd som varken behöver jäsa eller knådas, brukade bakas till barndomens husförsamlingsmöte (idag mer känt som hemgrupp)
~
1 långpanna 30x40 cm
5 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
ca 12 dl rågsikt

1 ägg att pensla på och valfria frön eller rågkross att strö på
~
Blanda de torra ingredienserna i en skål och häll i filmjölk och sirap. Arbeta hastigt ihop degen.
Platta ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö på varfria frön eller kross. Grädda i 225 grader varm ugnen, ca 15 minuter.

2 kommentarer:

hillevi sa...

Det är många som velat ha recept på det brödet genom åren.

ellinor sa...

Jaha, ja det är väldigt smarrigt!!
Grattis Världen :)