tisdag, december 22

Budskap om glädje o hopp!

Återförenade. Julen handlar om hur Gud och människor blev återförenade. Kontakten hade sedan länge varit bruten. Människan hade valt att gå sin egen väg och inte bry sig så värst mycket om Gud. Gud däremot hade ju försökt att gång på gång få kontakt med sitt folk, med oss människor. Genom att tala till olika gubbar o tanter som sedan skulle förmedla till oss andra vad Gud hade sagt. Detta med blandat resultat. Men nu var det nog. Det gick 400 år. Inget hände. Ingen profetia. Ingen eldskrift på väggen. Hur skulle Gud göra för att få kontakt med oss människor, så att vi skulle kunna umgås utan hinder, like old times? Hur skulle allt bli bra igen? Han kom på det geniala. Han skulle bli en av oss. Gud själv skulle bli människa. Födas som en vanlig liten babypåg på jorden. Och så fick det bli. Gud valde ut en speciell kvinna som skulle bli hans mamma. Så hände det. Födelseundret. Gud blev människa. Och därför firar vi varje år jul. Med det inte sagt att han föddes just i midvintermörkret, men det kändes liksom lägligt att lägga en högtid då, och så länge vi firar spelar det väl ingen roll när på året det sker.

Men på vilket sätt ger detta då glädje och hopp till oss, såhär dagarna före jul?

Jomen eftersom Gud blev en människa och dessutom lyckades leva hela sitt liv utan att göra ett enda fel, någon synd, och sedan både dog och uppstod, återknöts kontakten mellan Gud och människor.

När Jesus dog, utan att någon gång ha syndat, dog han en gång för alla. Där det förut, på grund av människors synder, var en glipa mellan Gud o människor, blev det nu en bro. Nu behöver man inte be genom överstepräster och profeter, eller trilla ner i diket när man dör. Nu kan man gå på den bro och umgås med Gud närsomhelst, varje dag. Och sen, det bästa av allt. Komma till himlen en dag. Om man vill. Det är julens budskap om glädje och hopp.

Och om man vill, ja då ber man till Gud och talar om det så var det klart. Guds dörr står alltid öppen, det är bara att kika in. Säga Gud, jag vill ha kontakt med dig, jag vill att vi ska ha det bra, att du ska vara med mig och jag med dig. Glädje och hopp.

Inga kommentarer: