tisdag, december 22

God Julkola

Denna lakritskolapralin tycker jag är väldigt tjusig och känns liksom lite skojig i munnen.
Choklad o turkispeppar är kombon. Johanna Westman är receptmakare. I burken underst: knäck!
-
Lakritskola, doppad i choklad
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
3/4 dl turkisk peppar (gärna mer)
2 tsk smör
200 gr mörk choklad (blockchoklad funkar fint!)
-
Krossa karamellerna i en mortel eller lägg i plastpåse och hamra sönder.
Koka under omrörning upp grädde, socker, sirap, kakao och den krossade turkisk peppar.
Låt sedan sjuda utan omrörning ca 15 minuter, eller tills den klarar kulprovet (häll lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan man rulla en kula av den är kolan färdig.)
Rör om då och då.
Häll upp kolasmeten på bakplåtspapper. Har du en form med måtten 20x20 kan du lägga pappret i den och hälla i.
Klipp sedan kolan i bitar. Smält chokladen i micron och doppa sedan kolorna i den. Lägg på bakplåtspapper och strö över något fint. Havssalt. Eller en silverkula. Du vill nog snygga till kanterna med en liten kniv sedan. Jag har gjort det nu.
Förvara i frysen.

2 kommentarer:

Emelie sa...

Tack! :) Du är också duktig!
Hoppas fluffet blir riktigt gott!
God jul på dig!

Lisa sa...

Om du har hennes bok Julgodis så är polkakolan också värt ett försök. Mycket god! GOD JUL!