torsdag, december 31

Gott nytt år!

Vi hoppas på ett år av både frid och fröjd.
Ikväll kommer 17 personer hit på galej - hipp hipp Hurra!!

onsdag, december 30

Det var en gång...

... en liten liten bagare,
i ett litet litet förkläde,
med en liten liten deg
och en liten liten kavel
och han bakade pyttepyttesmå bullar.
Tänk vad en 1½åring kan åstakomma...

tisdag, december 29

Idag klär vi granen..

Jamen, varför inte.
Vanligtvis har jag velat slänga ut granen för länge sedan, vid den här laget. Men i år vill den där mysiga julkänslan inte slängas ut. Kanske beror det på att enormt mycket plugg hägrar jag jag vill dra ut på jullovet.. I vilket fall klädde vi idag den hittills ganska nakna granen med reakulor från ikea.

fredag, december 25

tisdag, december 22

God Julkola

Denna lakritskolapralin tycker jag är väldigt tjusig och känns liksom lite skojig i munnen.
Choklad o turkispeppar är kombon. Johanna Westman är receptmakare. I burken underst: knäck!
-
Lakritskola, doppad i choklad
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
3/4 dl turkisk peppar (gärna mer)
2 tsk smör
200 gr mörk choklad (blockchoklad funkar fint!)
-
Krossa karamellerna i en mortel eller lägg i plastpåse och hamra sönder.
Koka under omrörning upp grädde, socker, sirap, kakao och den krossade turkisk peppar.
Låt sedan sjuda utan omrörning ca 15 minuter, eller tills den klarar kulprovet (häll lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan man rulla en kula av den är kolan färdig.)
Rör om då och då.
Häll upp kolasmeten på bakplåtspapper. Har du en form med måtten 20x20 kan du lägga pappret i den och hälla i.
Klipp sedan kolan i bitar. Smält chokladen i micron och doppa sedan kolorna i den. Lägg på bakplåtspapper och strö över något fint. Havssalt. Eller en silverkula. Du vill nog snygga till kanterna med en liten kniv sedan. Jag har gjort det nu.
Förvara i frysen.

Budskap om glädje o hopp!

Återförenade. Julen handlar om hur Gud och människor blev återförenade. Kontakten hade sedan länge varit bruten. Människan hade valt att gå sin egen väg och inte bry sig så värst mycket om Gud. Gud däremot hade ju försökt att gång på gång få kontakt med sitt folk, med oss människor. Genom att tala till olika gubbar o tanter som sedan skulle förmedla till oss andra vad Gud hade sagt. Detta med blandat resultat. Men nu var det nog. Det gick 400 år. Inget hände. Ingen profetia. Ingen eldskrift på väggen. Hur skulle Gud göra för att få kontakt med oss människor, så att vi skulle kunna umgås utan hinder, like old times? Hur skulle allt bli bra igen? Han kom på det geniala. Han skulle bli en av oss. Gud själv skulle bli människa. Födas som en vanlig liten babypåg på jorden. Och så fick det bli. Gud valde ut en speciell kvinna som skulle bli hans mamma. Så hände det. Födelseundret. Gud blev människa. Och därför firar vi varje år jul. Med det inte sagt att han föddes just i midvintermörkret, men det kändes liksom lägligt att lägga en högtid då, och så länge vi firar spelar det väl ingen roll när på året det sker.

Men på vilket sätt ger detta då glädje och hopp till oss, såhär dagarna före jul?

Jomen eftersom Gud blev en människa och dessutom lyckades leva hela sitt liv utan att göra ett enda fel, någon synd, och sedan både dog och uppstod, återknöts kontakten mellan Gud och människor.

När Jesus dog, utan att någon gång ha syndat, dog han en gång för alla. Där det förut, på grund av människors synder, var en glipa mellan Gud o människor, blev det nu en bro. Nu behöver man inte be genom överstepräster och profeter, eller trilla ner i diket när man dör. Nu kan man gå på den bro och umgås med Gud närsomhelst, varje dag. Och sen, det bästa av allt. Komma till himlen en dag. Om man vill. Det är julens budskap om glädje och hopp.

Och om man vill, ja då ber man till Gud och talar om det så var det klart. Guds dörr står alltid öppen, det är bara att kika in. Säga Gud, jag vill ha kontakt med dig, jag vill att vi ska ha det bra, att du ska vara med mig och jag med dig. Glädje och hopp.

måndag, december 21

Ragnhild Birgittas klenätter



Klenätten är väl mormorsjulkakan framför andra. Härligt juliga och charmigt gammeldagsa.

Så här gör du dem:
1 ägg
1½ dl fet mjölk
3/4 dl smält smör
1½ dl socker
3 tsk bakpulver
"Så mycket vetemjöl som det behövs" 6-7 dl ungefär

1 liter olja till fritering

Blanda samman alla ingredienserna till en smidig deg som du låter stå kallt en stund.
Kavla sedan ut till en stor rektangel, ca 2-3 mm tjock. Gör skåror med en kniv eller degskårare, 2-3 cm breda, 10 cm långa, med en liten, 2 cm, skåra i mitten. Vik ena änden genom skåran så att kakan snurrar till sig lite.
Värm oljan i en kastrull. Stoppa ner en liten brödbit efter en stund. När det tar ca 1 min för biten att bli gyllengrun, då vet du att oljan har rätt temperatur och du kan dra ner värmen till medel. Frittera ca tre klenätter åt gången. Här krävs total närvaro! Har du småttingar hemma, är ett gott råd att låta bli denna kaka, alternativt baka medans barna sover. Olja blir MYCKET hett och otroligt brandfarligt. HA LOCKET NÄRA TILL HANDS!
Låt dina klenätter droppa av på generöst med hushållspapper och vänd dem sedan, medan de fortfarande är varma, i socker. Njut och känn dig riktigt husmoderlig!

Julmüsli

Efter julens alla gottor brukar jag tänka att man skulle samla ihop alla julrester och göra müsli av alltsamman. Överblivna fikon, kanel, julnötterna..
Men eftersom vi sällan ha så många goda rester kvar gör jag min julmüsli nu medans skafferiet är fullt.


I stor burk müsli

1 liter blandade gryn o flingor (havregryn, rågflingor, dinkelflingor osv) eller vanlig basmüsli från affären
2 dl blandade julnötter (valnötter, pecannöt, hasselnötter o allt vad de heter)
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl kokos
2 nävar fikon, klippta i lagom storlek
2 msk rapsolja
2 msk honung
½ dl vatten
pepparkakskrydda

Sätt ugen på 200 grader
Häll upp grynblanning, nötter o kokos i en långpanna och dofta över pepparkakskrydda, rättså rejält. Blanda honung, olja och vatten och blanda så honungen löser sig. Häll på müsliblandningen och rör om ordentligt.
Stoppa in i ugnen och rosta en stund. Rör om då och då.
Klipp dina fikon (eller om du inga har, ta fram russin/tranbär eller annnan torka frukt) och blanda ner dem tillsammans med linfrö och solroskärnor.
Lägg i burk med tätslutande lock!

fredag, december 18

Ja, snö är vackert..


Så jag låter denna sprakande bild ligga överst under helgen, då jag baaaaaara ska gotta mig!

Trevlig fjärde advent...

... önskar jag er med denna gamla goding, pepparkaksrulltårta med lingongrädde.
-
Kakan:
3 ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1½ msk pepparkakskrydda
½ tsk bikarbonat
2 msk filmjölk eller naturell yoghurt

2,5 dl vispgrädde (kesella gourmet går också bra!)
1 dl lingonsylt
-
Sätt ugnen på 250 grader
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner med i äggsmeten. Sen blandar nu ner filmjölken/yoghurten.
Klä en braspanna med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen, ca 5 minuter.

Joxet: Lägg ett bakplåtspapper på ett bord och strö lite socker ovanpå. Själp upp kakan på bakplåtspappret med pappret uppåt. Pensla lite vatten på pappret så lossar det bättre och du kan dra bort det. Lägg en bakduk ovanpå och låt kakan svalna.

Vispa grädden och blanda ner lingonsylten. Bred detta på kakan och rulla ihop den från långsidan. Klä in hela härligheten i plastfilm och aluminiumfolie och lägg den i en plastpåse. In i frysen nån timme och plocka ut den strax före servering. Skär i skivor och bjud till ett gott kaffe. Eller julmust!

onsdag, december 16

Tänk vad en 1½ åring kan åstakomma...

Hallå i stugorna! Just nu känns det som att jag levererar ut i tomma intet. Alla ni som blev så arga när jag la ner min blogg, var är ni?
Skriv en rad och säg Hej, så fortsätter vi ett tag till. Nästa vecka ska vi baka godis :)

Årets julkort...

...pysslade jag ihop redan i oktober. Jag tyckte själv de blev så fina så fina. Dumt därför att de, såhär 1 ½ månad efter tillverkning inte vill hålla ihop utan bara bråkar och trillar isär.
Så, alla ni som istället får glittriga gallerixkort från oss i brevlådan om några dagar - dessa vitruella julkort är till er!

En synnerligen
God Jul
tillönskar vi Eder.
Gå i frid o fröjdas 2010

tisdag, december 15

Söta sakers surdegsbröd med valnötter

Medan snön föll över takåsarna och jag hade en heldags studier hemma, passade jag på att baka dessa långjäsarbröd med surdeg och valnötter från fina bloggen Söta saker. De blev riktigt, riktigt goda och receptet hittar ni här. Jag uteslöt fetaosten o körde bara nötter.

måndag, december 14

lördag, december 12

Äppelpäppel

Jag tröttnar aldrig.
Går i gång bara jag ser bilden.
Äppel, russin, lättfil och kanel - Ellinor personifierad.

Till alla kållovers!

I en gårkväll i goda vänners lag kom jag på att jag inte gett er världens bästa recept. Vardagssalladen nr 1 här hemma. Råkost. Mammas recept!
o
½ vitkålshuvud
4 stora morötter
1 bit purjolök
1½ dl olja
½-3/4 dl äppelcidervinäger
½ dl socker
svartpeppar
salladskrydda
Strimla kål, morot och purjo. Blanda lagen och slå på salladen. Rör runt och låt stå en stund innan servering. Servera till varje dags mat - superbt. Håller i veckor i kylen (i burk med tätslutande lock) och är skitbilligt!

torsdag, december 10

Ekonomisk inavel

Som jag skrev tidigare funderar jag över meningen med julen.
En god anledning till att inte fira jul är köphetsen. Vi handlar, handlar, handlar till människor som inget vill ha. Som ingenting behöver och ingenting önskar sig. Hutlösa summor pengar. Varje år.
I Sverige och större delen av västvärlden begår vi varje jul ekonomisk inavel. Vi sätter oss i en ring och kastar förmögenheter mellan oss. Runtomkring står krigsdrabbade afghaner, föräldralösa tonåringar med fyra mindre syskon att försörja, hungriga sjuka barn och utnyttjade flickor. Alla försöker de febrilt fånga något av våra paket. Men det är svårt. För vi kastar så bra - mellan oss själva.
Vissa paket öppnar vi, gläds vi åt och använder. Andra tar vi tag om med höger hand medan vi sluter ena ögat, reglerar siktet och kastar in i förrådet, cdhyllan eller garderoben, där de bli liggande.
o
Varför köper du fler strumpor till honom som redan har så många? Ser du, han kan inte ens stänga lådan.
o
Varför äter ni så mycket mat när ni redan är så välmående och mätta?
o
Vi lever i ett av världens rikaste länder. Vi är ett av världens rikaste folk. Och vi handskas vårdslöst med våra resurser, våra egna pengar.
Vi vanvårdar vår ekonomiska makt. Vårt ekonomiska övertag.
Jag menar inte att vi ska sluta ge varandra julklappar. Men jag vill uppmana till eftertanke före varje julklappsköp. Hur många av paketen är genomtänkta, önskade och behövda och hur många köper vi bara för att? Jag vill uppmana till att våga avstå från att köpa den där onödiga tjaffspresenten. Den onödiga chokladasken. Att hindra överkonsumtion.
Någon har gjort julen destruktiv och jag vill ta tillbaka heligheten! Julfriden. Meningen med julen.

Gissa citatet:

Ett är mitt. Gissa vilket.

onsdag, december 9

Om du tycker tillvaron känns kass
är allt du behöver ett gympapass!

tisdag, december 8

Julmusiken

Idag är jag en högst omotiverad student. Så istället för att göra det jag ska, sysslar jag med playlistmaking med min favoritmusik under julen.
Sångerna som ger mig rysningar, är de som har hängt med sedan barnsben och de är mycket lyssnade och mycket arbetade. Hur många arr finns det på Guds frid i gode vise män?
Mycket percussion ska det va, dammig, vördnadsfull julmusik är min melodi. Men även härlig amerikans juljazz som för tankarna till romantiskt newyorkrulle. Jingeltingel kan jag vara utan. Om man bortser från Carolas tingeltangelplatta från -91. Men det är undantaget som vi inte berättar för någon!
Har du spotify hör du min jullista här.

Så fort Ljusen i advent, Ett litet barn av Davids hus och Fröjdats vart sinne, hamnar på spotify, uppdaterar jag min lista!

Ps. Nu ser jag att det inte alls är mycket baspukor och grejer i mina låtar, taskigt utbud skyller jag på! Ds.

I väntans tider...

... njuter vi pepparkakor ur vacker burk.

måndag, december 7

ägg

Har ni sett så söta små dvärghönsägg vi har fått.
Man blir glad, bara av att titta på dem.
I övrigt vill jag bara säga att detta får mig att rysligt mysa, this time of year.