tisdag, november 2

Kunskap, glädje...

Vad vi äter påverkar hur vi mår och ser ut. Du kan alltså med hjälp av vad du stoppar i dig, påverka din kroppsform och ditt allmäntillstånd.
Men för att förstå varför man hellre ska äta viss mat än annan, behöver vi kunskap om vad som händer i kroppen när vi äter.

Eftersom det redan finns så välformulerad information att tillgå har jag saxat klokheter från två hälsogurus; Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson.

Vad händer när vi käkar?
När maten kommer ner i magen bryts den ner till den enkla sockerarten glukos och går sen ut i blodet som blodsocker. Med högt blodsocker känner vi oss för stunden lite piggare, gladare och starkare. Men högt blodsocker är skadligt för kroppen och därför är vi utrustade med en effektiv funktion för att sänka blodsockret, nämligen hormonet insulin.
När insulinet pumpas ut i kroppen sjunker blodsockret snabbt, bara 1-2 timmar efter att vi ätit får vi betala priset i form av trötthet, koncentrationssvårigheter, irritation och sug efter något sött att stoppa i munnen.

Det finns tre anledningar till varför detta är skadligt:
1. När blodsockret åker upp och ner har vi en tendens att äta för mycket, man får ett ökat sötsug.
2. När insulinet ständigt måste jobba, slits det ut och insulinkänsligheten försämras vilket gör att kroppen måste producera mycket mer insulin för att få samma effekt som innan. Detta, mina vänner, är vad vi kallar åldersdiabetes.
3. Vi lägger på oss! Insulin bidrar till att minska fettförbränningen och gör att kroppen istället börjar lagra fett, alltså tvärtom vad vi vill.

Därför är det så viktigt att vi håller vårt blodsocker jämt, så det inte skjuter i höjden och sen åker ner igen som en bergodalbana. Detta gör man genom att välja mat som ger en jämn ökning och därmed ger oss en långvarig energi och håller oss mätta längre.
Kunniga personer har listat vilken mat som har snabb resp långsam påverkan på kroppen, man har gett livsmedel ett GI-värde. Högt GI gör att blodsockret också skjuter högt, med påföljande dåliga konsikvenser. Lågt GI ger inte samma snabba kick, men ger oss jämn energi som gör att den där förödande dippen - då man tar vad som helst för att bli pigg, - uteblir.

Under denna månad kommer jag ge tips på hur man genom att välja livsmedel med längre GI, kan göra skafferiet liiite snällare mot kroppen, och därmed minska midjemåttet en smula.

1 kommentar:

Caroline sa...

Tack för en enkel o bra förklaring. Detta tåls att tänka på när det vankas fikastund!