fredag, januari 1

Nu burgar det nya..

Ok, vi kickar igång det nya året med ett riktigt höjdarbröd - hamburgerbrödet!
Sedan detta recept kom in i våra liv äter vi hamburgare så snart vi får tillfälle! Riktigt saftiga biffar ska det vara. Och ruccola, tomat, rödlök och creme fraisch. Åh, vilken höjdare!!
-
50 gram jäst
5 dl vatten, fingervarmt såklart
1 dl olja
1 msk salt
2 dl grovt rågmjöl
11-12 dl kärnvetemjöl med fullkorn
ägg till pensling
Sesamfrön
-
Smula jästen i en bunke. Häll i salt och rör om till jästen löst sig. Tillsätt vatten och olja och rör om. Blanda ner rågmjölet och det mesta av vetemjölet - de där får du känna dig fram till. När dem känns fast och färdig är den klar. Sen ska degen jäsa ca 40 minuter.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda lite. Dela degan i 16 delar och rulla till bullar. Platta till dem rättså mycket. Sen lägger du bakduk över och låter med jäsa en stund till, ca 30 minuter.
Pensla med ägg och strö på sesamfrön.
Grädda 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk innan du skär dem på mitten och äter dem med valfritt tillbehör. Supergoda som de är med ost på också!

Inga kommentarer: