måndag, januari 25

Det är konstigt, hur många nya bakböcker man skaffar, så är det ändå till de vanliga gamla recepten man vänder sig när åskan går. Jag älskar detta brödet. Härligt krispigt av fiber och frön, saftigt som få och ojoj - riktigt mättande också. Som sagt, en skriva rofan med keso och du står dig fram till lunch! Elin, jag saknar dig!
-
Psst, låt dig inte avskräckas av den långa jästiden - gör annat under tiden. Åk och träna, handla, vik tvätt eller skriv en roman - degen klarar sig själv!
-
Ett rejält bröd
2 dl grovt rågmjöl
1 dl vete - eller kruskakli
1 dl linfrö
2 dl solroskärnor
1 msk salt
5 dl kokhett vatten
Blanda först detta och låt stå i 1-2 timmar
Övrigt
½pkt jäst
2 dl ljummet vatten
11-12 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
-
Mät upp ingrediensera till första blandingen och låt stå i 1-2 timmar.
Smula jästen i en bunke, häll i vattnet och rör om. Tillsätt rågblandningen och rör om noga så att det blir en jämt smet. Blanda ordentligt ner ca 9-10 dl av vetemjölet - här har du stor fördel av en hushållsmaskin, det är lite trögt!
Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
Tippa ut degen på mjölat bakbord och forma till en stor limpa. Lägg den på bakplåtspapprad plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda i ugnen, 250 grader i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 30 minuter. Om du tycker den ser mörk ut kan du täcka den med aluminiumfolie den sista stunden.
Öppna ugnen och sup in doften av nybakat bröd. Låt din rofanlimpa svalna under bakduk.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur lång tid ska första blandningen stå?

Siv

ellinor sa...

Hej Siv!

Bra att du påpekade min miss!
Första blandningen ska stå i 1-2 timmar. Ska genast ändra i receptet.
Tack.