torsdag, januari 7

Hönökakor med prickigkorv

Jag vet inte hur ni helgade trettondagen, men vi bakade en hel massa hönökakor och hade picknick i snön.
Vill man ha platta, hönoaktiga hönökakor ska man inte använda vetemjöl special (som jag) för det har till uppgift att fluffa till brödet (något jag tänkte skulle va käckt, och det är ju iosf en smaksak..)
-
HÖNÖKAKOR
10 st
-
100 gram smör
1 l mjölk
1 pkt jäst
½ dl sirap
1½ msk salt
2 msk brödkryddor
7,5 dl kärnvetemjöl med fullkorn
7,5-10 dl vetemjöl (hur mycket mjöl det går åt känner man bäst själv!)
-
Smält smöret i en kastrull. Häll i brödkryddor och mjölken, värm till fingervärme.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Tillsätt sirap och salt och rör om.
Arbeta in fullkornsmjölet och det mesta av mjölet. Degen ska bli smidig och allra helst lämna degbunken när du knådar.
Låt degen jäsa med en bakduk över skålen ca 40 minuter.
Sätt ungen på 275 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 10 lika stora delar och forma till bullar som du kavlar ut till stora runda kakor som du lägger på bakplåtspapper. Det fick plats två på varje plåt igår. Har du en liten kavelexpert hemma, så anställ denna! (det behöver ju inte vara så perfekt..) Lägg en bakduk på plåten och låt jäsa 15 minuter ungefär.
Nagga kakorna med en gaffel. Grädda dem mitt i ugen tills de fått fin färg, ca 5-8 minuter.
HA DUBBLA GRYTLAPPAR NÄR DU TAR UT PLÅTEN - Plåtarna blir otroligt varma vid så hög temperatur.
Låt dina hönökakor kallna på galler med bakduken på.

6 kommentarer:

hillevi sa...

Åhhh va mysigt...uteliv!

Maria B sa...

♥UNDERBART♥

Vintage Fairy Tales Rebecka sa...

Du gör så mycket fina och goda saker,
kan man få flytta in?
Ha en fin söndag/
Rebecka

Rosa Hemmet sa...

Åh vad gott med hembakt bröd, har aldrig gjort dessa kakor men man kanske skulle ge det ett försök. de såg himla goda ut. Sen smakar det alltid bättre att fika utomhus av någon anledning! :)

Ha det fint!

ellinor sa...

Åh, va roliga kommentarer!
Jag blir så glad.

Gör ett försök på hönökakorna, de är supergoda - första dagen, sen blir de lite trista, så frys in överskottet direkt. Och, det går utmärkt att halvera satsen, den är ju rättså stor!

Allt gott till er, kära fina läsare.

Jenny. sa...

Vilken härligt blogg !! Hit kommer jag gärna igen, har faktiskt provat ditt recept på Hönökakor idag, de ska precis in i ugnen !!
Ha en skön dag.
Mvh Jenny.